3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med

Jesen je doba godine kad su topli kompoti idealan desert ili užina, pa čak i lagana večera uz koji ćete se ugrejati i organizmu pružiti hranljive materije i antioksidanse koji će ojačati imunitet.
Takođe, dobro je znati da su kompoti idealni ako imate problem s probavom, a u tom slučaju trebalo bi da izbegavate šećer u pripremi. Birajte zrelo i slatko voće jer ima najviše prirodnog šećera i začine, poput cimeta i karanfilića. Šećer zamenite ili smanjite dodavanjem meda, smeđeg šećera, stevije i sušenog voća, poput grožđica.
Jabuke
Možda vas zanima:

Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.

Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lenja pita a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa
Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
Možda vas zanima:

Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.

Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lenja pita a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa
Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
Možda vas zanima:

Starinski recept za sutlijaš koji odmah vraća u detinjstvo: Tradicionalna receptura naših baki i mama
Donosimo vam starinski recept naših baka i mama za preukusni sutlijaš koji vraća u detinjstvo.

Starinski kolač sa jabukama: Pravi se u trenu, mnogo je bolji nego lenja pita a 1 sastojak je tajna savršenog ukusa
Ovaj starinski kolač sa jabukama se pravi za tili čas!
Za kompot od jabuka trebaju vam četiri jabuke, štapić cimeta, dva karanfilića, prstohvat muskatnog oraščića, voda, kašika limunovog soka i pola kašičice ekstrakta vanile. Isecite jabuke na kriške ili kocke. Stavite ih u šerpu, a potom prelijte vodom tako da prekrije jabuke i dodajte začine. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta. Birajte slađe sorte jabuka, poput gala ili fudži. Ako izbegavate šećer, u mlak kompot dodajte dve kašike meda, a ako stavljate šećer, dodajte ga u vodu kad i jabuke.
Kruške
Sastojci koji vam trebaju su tri kruške, 60 ml vode, kašičica cimeta i pola kašičice đumbira u prahu. Pomešajte sve sastojke. Stavite ih u lonac, i, kad prokuva, smanjite jačinu vatre. Kuvajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Kad je kompot gotov, po želji možete lagano da zgnječite smesu (nije obavezno). Konzumirajte mlako, a kad se ohladi, kompot možete da sipate u čiste tegle i da ga čuvate u frižideru.
Šljive
Za ljubitelje šljiva, tu je i kompot za koji vam trebaju 300 ml vode, dve kašike meda, 500 g šljiva bez koštica, dva štapića cimeta i tri-četiri zvezdasta anisa. Zagrejte vodu u loncu dok ne proključa. Pustite da smesa vri 30 sekundi. Dodajte šljive, šećer, štapiće cimeta i anis i kuvajte do 10 minuta. Pre posluživanja kompot malo prohladite i, ukoliko ne stavljate šećer, dodajte med.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.
Komentari(0)