3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Izbegavajte korišćenje šećera pri pripremi kompota kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatno zasladite, stavite med
Jesen je doba godine kad su topli kompoti idealan desert ili užina, pa čak i lagana večera uz koji ćete se ugrejati i organizmu pružiti hranljive materije i antioksidanse koji će ojačati imunitet.
Takođe, dobro je znati da su kompoti idealni ako imate problem s probavom, a u tom slučaju trebalo bi da izbegavate šećer u pripremi. Birajte zrelo i slatko voće jer ima najviše prirodnog šećera i začine, poput cimeta i karanfilića. Šećer zamenite ili smanjite dodavanjem meda, smeđeg šećera, stevije i sušenog voća, poput grožđica.
Jabuke
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:
Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.
VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Za kompot od jabuka trebaju vam četiri jabuke, štapić cimeta, dva karanfilića, prstohvat muskatnog oraščića, voda, kašika limunovog soka i pola kašičice ekstrakta vanile. Isecite jabuke na kriške ili kocke. Stavite ih u šerpu, a potom prelijte vodom tako da prekrije jabuke i dodajte začine. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta. Birajte slađe sorte jabuka, poput gala ili fudži. Ako izbegavate šećer, u mlak kompot dodajte dve kašike meda, a ako stavljate šećer, dodajte ga u vodu kad i jabuke.
Kruške
Sastojci koji vam trebaju su tri kruške, 60 ml vode, kašičica cimeta i pola kašičice đumbira u prahu. Pomešajte sve sastojke. Stavite ih u lonac, i, kad prokuva, smanjite jačinu vatre. Kuvajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Kad je kompot gotov, po želji možete lagano da zgnječite smesu (nije obavezno). Konzumirajte mlako, a kad se ohladi, kompot možete da sipate u čiste tegle i da ga čuvate u frižideru.
Šljive
Za ljubitelje šljiva, tu je i kompot za koji vam trebaju 300 ml vode, dve kašike meda, 500 g šljiva bez koštica, dva štapića cimeta i tri-četiri zvezdasta anisa. Zagrejte vodu u loncu dok ne proključa. Pustite da smesa vri 30 sekundi. Dodajte šljive, šećer, štapiće cimeta i anis i kuvajte do 10 minuta. Pre posluživanja kompot malo prohladite i, ukoliko ne stavljate šećer, dodajte med.
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Komentari(0)