U smesu za proju uvek dodajte 2 tajna sastojka: Neće se mrviti i duže će ostati sočna i sveža
Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka

Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća, pa se spremala često i u ratnim vremenima i periodima oskudice. Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, kisela voda i ulje. Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža.
Trik kako da napravite savršenu proju koja se ne mrvi
Otkrivamo vam 8 saveta za najmekšu, najvazdušastiju proju koja se ne mrvi.
1. Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Ovako se pravi najukusnija proja na svetu: Rastresita i mekana kao pamuk, a gotova za 30 minuta
Donosimo vam najbolji recept za najukusniju proju na svetu.
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Ovako se pravi najukusnija proja na svetu: Rastresita i mekana kao pamuk, a gotova za 30 minuta
Donosimo vam najbolji recept za najukusniju proju na svetu.
Možda vas zanima:

Mama Buba napravila PROJU po receptu iz 19. veka i raspametila domaćice: VELIKI SRPSKI KUVAR od zaborava sačuvao pravo blago
Recept za proju iz 19. veka sadrži i neke neobične dodatke, na primer šećer. Proja, staro srpsko jelo, tradicionalno se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli.

Ovako se pravi najukusnija proja na svetu: Rastresita i mekana kao pamuk, a gotova za 30 minuta
Donosimo vam najbolji recept za najukusniju proju na svetu.
Osnova svake proje jeste kukuruzno brašno. Za još bolji ukus, potražite grubo mleveno kukuruzno brašno jer ono sadrži klicu i ljusku, pa ćete dobiti ukus nalik mekanom hlebu od celog zrna. Ali, ukoliko pravite proju sa grublje mlevenim kukuruznim brašnom, trebalo bi uvek da je stavljate u frižider i zamrzivač.
2. Koristite belo kukuruzno brašno
Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to je ipak greška koja može uticati na ukus. Belo kukuruzno brašno pravi se od istih delova biljke kao i žuto, ali ima finiji i suptilniji ukus.
3. Dodajte cela zrna kukuruza
Poboljšajte ukus i teksturu proje tako što ćete dodati cela zrna kukuruza. Za početak možete dodati pola šolje kukuruza.
4. Obavezno dodajte pšenično brašno
Važno je da pored kukuruznog uvek koristite i pšenično brašno u preporučenim količinama. Pšenično brašno je vrlo važno vezivo, a ukoliko ga ne dodajete ili koristite male količine rizikujete da vam se proja mrvi i bude suvlja.
5. Dodajte pavlaku
Sledeći put kad budete pravili proju obavezno dodajte i pavlaku. Pavlaka sadrži mlečne kiseline koje omekšavaju proju. Tekstura će biti mnogo bolja i mekša jer pavlaka omogućava „povezivanje“ svih sastojaka. Da biste ublažili kiselkast ukus, možete dodati i malo vanile u prahu.
6. Ubacite malo majoneza za mekšu teksturu
Dodavanje ulja ili druge masti ključno je kako se proja ne bi mrvila. Mast zadržava vlažnost u proji čineći je mekom. Možete staviti komadić putera na prh proje kad je izvadite iz rerne. Drugi trik sastojak, pored pavlake, jeste majonez. Majonez je kombinacija ulja, žumanca i šećera koja će omekšati proju i omogućiti joj da ostane meka duže vreme.
7. Ostavite proju da odstoji pre pečenja
Pre nego što ispečete proju, obavezno je ostavite da odstoji bar 10 minuta. Za to vreme će se gluten u brašnu „opustiti“, što će učiniti proju još mekšom. Još jedan koristan savet jeste da pomešate kukuruzno brašno i jogurt (ili pavlaku) nekoliko sati pre spremanja, kako bi zrna omekšala.
8. Ne secite proju dok je vruća
Poslednji, ali veoma važan korak jeste rezanje proje. Koliko god bili gladni, izbegnite rezanje čim izvadite proju iz rerne. Ostavite da odstoji bar 15 minuta jer u proji još uvek ima pare od toplote. Ukoliko je odmah isečete, ona će nestati, a proja biti suva. Ovo je posebno važno za središnji deo koji se poslednji ispeče.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)