VREME JE ZA AJVAR Tradicionalni dodatak svakom obroku

16:48

Gastronomija 0

Najcenjenija vrsta ajvara je makedonska, napravljena samo od crvenih paprika

VREME JE ZA AJVAR Tradicionalni dodatak svakom obroku
shutterstock

 

Ajvar kao tradicionalni ukus paprike i patlidžana jedan je od najpopularnijih začina širom Balkana i istočne Evrope. Najcenjenija vrsta ajvara je  makedonska, napravljena samo od crvenih paprika. Iako se njegovo poreklo često osporava, kaže se da ime ajvar potiče od turske reči haviar, što znači kavijar.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ajvar je poreklom iz Srbije, pa se naziva i „srpska salata“ ili  „srpski kavijar“, koristi se kao dodatak mnogim jelima, a najčešće kao hlebni namaz.

Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara iz crnomorske beluge koja se uzgajala i bila je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili sa padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umesto toga navodno počeli da nude takozvani „crveni ajvar“ ili kavijar od povrća pa otuda i naziv.

Ajvar se pravi od ljute paprike, patlidžana i belog luka; sve u promenljivim količinama, u zavisnosti od ličnog ukusa. Pre nego što se zajedno zgnječi u zrnatu pastu, povrće se obično peče na vatri na drva koja daje prijatnu zadimljenost ovom slatkom, ali oštrom ukusu, što ga čini savršenom pratnjom uz meso sa roštilja.

shutterstock

  Sastojci

4kg kvalitetne i zrele slatke crvene paprike

2dl suncokretovog ulja

1-2 kašike vinskog sirćeta

so po ukusu

 

shutterstock

 

Komentari(0)

Loading