VREME JE ZA AJVAR Tradicionalni dodatak svakom obroku
Najcenjenija vrsta ajvara je makedonska, napravljena samo od crvenih paprika
Ajvar kao tradicionalni ukus paprike i patlidžana jedan je od najpopularnijih začina širom Balkana i istočne Evrope. Najcenjenija vrsta ajvara je makedonska, napravljena samo od crvenih paprika. Iako se njegovo poreklo često osporava, kaže se da ime ajvar potiče od turske reči haviar, što znači kavijar.
Možda vas zanima:
Paprika odlično rodila, kvalitet crvenih plodova fenomenalan a cena ostala ista: Miroslav ima 14 plastenika i to mu je tokom suše bio spas, biće ajvara ako pitate ovog vrednog domaćina
Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati. Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
Možda vas zanima:
Paprika odlično rodila, kvalitet crvenih plodova fenomenalan a cena ostala ista: Miroslav ima 14 plastenika i to mu je tokom suše bio spas, biće ajvara ako pitate ovog vrednog domaćina
Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati. Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
Možda vas zanima:
Paprika odlično rodila, kvalitet crvenih plodova fenomenalan a cena ostala ista: Miroslav ima 14 plastenika i to mu je tokom suše bio spas, biće ajvara ako pitate ovog vrednog domaćina
Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati. Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.
POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
Ajvar je poreklom iz Srbije, pa se naziva i „srpska salata“ ili „srpski kavijar“, koristi se kao dodatak mnogim jelima, a najčešće kao hlebni namaz.
Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara iz crnomorske beluge koja se uzgajala i bila je jedan od najvećih svetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili sa padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umesto toga navodno počeli da nude takozvani „crveni ajvar“ ili kavijar od povrća pa otuda i naziv.
Ajvar se pravi od ljute paprike, patlidžana i belog luka; sve u promenljivim količinama, u zavisnosti od ličnog ukusa. Pre nego što se zajedno zgnječi u zrnatu pastu, povrće se obično peče na vatri na drva koja daje prijatnu zadimljenost ovom slatkom, ali oštrom ukusu, što ga čini savršenom pratnjom uz meso sa roštilja.
Sastojci4kg kvalitetne i zrele slatke crvene paprike
2dl suncokretovog ulja
1-2 kašike vinskog sirćeta
so po ukusu
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)