Paprika odlično rodila, kvalitet crvenih plodova fenomenalan a cena ostala ista: Miroslav ima 14 plastenika i to mu je tokom suše bio spas, biće ajvara ako pitate ovog vrednog domaćina
Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati. Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.

- Ovo leto bile su nezapamćeno visoke temperature, ko je papriku gajio na otvorenom, ona se dobrim delom osušila. Mi smo se odlučili za plasteničku proizvodnju i to je bio spas. Odličan je rod i još bolji kvalitet u svakom od naših 14 plastenika. Samo u jednom plasteniku imamo oko 700 kilograma paprike ajvaruše. Redovno smo zalivali, svaki dan, zato su plodovi jako krupni i kvalitetni, samo debljina paprike je oko jedan čitav centimetar, kaže Miroslav za RINU.
On dodaje da je u plasteničkoj proizvodnji prinos za oko 30 odsto veći od onih mesta gde se povrće uzgaja na otvorenom. Ono što je najvažnije za ovog povrtara jeste da već ima obezbeđen plasman za svoju robu.
rina
- Tradicionalno kod nas, sve što se ubere to se i proda. Imamo svoje stalne kupce i sve to je već unapred zakazana prodaja. Ukoliko se požrtvovano bavite poljoprivredom, ukoliko mislite na kvalitet i poštujete svoje kupce, uspeh u ovom poslu je zagarantovan, dodaje Miroslav.
Možda vas zanima:

JEFTINIJE KUPITI GOTOVU TEGLU U MARKETU, ALI JELENA NE ODUSTAJE I ODAJE STARI RECEPT Prava srpska domaćica u jesen nosi miris balkanskog kavijara u kosi
Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije, ona je naložila šporet smederevac i krenula u spremanje pravog domaćeg ajvara

AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
Možda vas zanima:

JEFTINIJE KUPITI GOTOVU TEGLU U MARKETU, ALI JELENA NE ODUSTAJE I ODAJE STARI RECEPT Prava srpska domaćica u jesen nosi miris balkanskog kavijara u kosi
Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije, ona je naložila šporet smederevac i krenula u spremanje pravog domaćeg ajvara

AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
Možda vas zanima:

JEFTINIJE KUPITI GOTOVU TEGLU U MARKETU, ALI JELENA NE ODUSTAJE I ODAJE STARI RECEPT Prava srpska domaćica u jesen nosi miris balkanskog kavijara u kosi
Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije, ona je naložila šporet smederevac i krenula u spremanje pravog domaćeg ajvara

AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
Iako je radna snaga za mnoge veliki problem, ovaj domaćin iz Gornje Gorevnice tih problema nema. Kako kaže, sve se obavlja u krugu porodice.
rina
- Sa nama su deca i unučići, supruga i ja smo tu. Radi se puno, ali svi smo tu jedni za druge. To je ono što je i najvažnije za uspeh, kaže Miroslav.
Za kraj ističe da se u ovom povrtarskom poslu uvek vodi parolom da proizvodi kvalitetno i samo ono što bi pre svega dao svojoj deci i unucima da jedu – to i prodaje.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)