Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

riblji paprikaš
Shutterstock

Fiš paprikaš neizostavan je na porodičnim okupljanjima, fišijadama i druženjima pored reke.

Tajna savršenog fiš paprikaša krije se u izboru prave ribe, bogatstvu crvene paprike i sporom kuvanju na otvorenoj vatri.

Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Sastojci za fiš paprikaš (za 4–6 osoba):

2 kg sveže rečne ribe (šaran, som, štuka ili kombinacija)

2 veće glavice crnog luka

2 l vode

3 kašike mlevene slatke paprike

1 kašika ljute mlevene paprike (ili više, po ukusu)

1 dl belog vina

2 kašike koncentrata paradajza

2 lovorova lista

So i biber po ukusu

1 sveža ljuta papričica (po želji)

300 g domaćih rezanaca kao prilog

Priprema:

Očistite ribu, operite je i isecite na jednake komade. Posolite i ostavite da odstoji dok pripremate čorbu. Luk sitno iseckajte i stavite u veći kotlić ili dubok lonac. Prelijte vodom i pustite da provri. Dodajte začine – slatku i ljutu mlevenu papriku, koncentrat paradajza, lovor i malo soli. Sve dobro promešajte. Kada voda počne da ključa, dodajte komade ribe, smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta bez mešanja (lagano protresajte kotlić da se riba ne raspadne). Pred kraj kuvanja dodajte vino i ljutu papričicu za dodatnu aromu. Rezance skuvajte posebno u slanoj vodi i poslužite uz fiš paprikaš.

Saveti pravih majstora fiša:

Vatra mora biti umerena – pravi fiš se kuva na otvorenoj vatri ili plinskom plameniku kako bi zadržao autentičan ukus.

Bez mešanja – fiš se ne sme mešati varjačom, već se kotlić samo blago okreće da bi se svi ukusi sjedinili.

Izbor paprike je ključan – koristite samo kvalitetnu domaću mlevenu papriku, jer ona daje jelu karakterističnu boju i aromu.

 

 

Komentari(0)

Loading