Starinsko jelo na koje su danas zaboravili mnogi: Sprema se lako, a ukus vraća u neka prošla vremena i detinjstvo

Teodora Tojagić

11:00

Gastronomija 0

Ovo su jeli naši preci.

cicvara
Printscreen

Cicvara je tradicionalno jelo koje su naše bake spremale veoma često. Međutim, poslednjih nekoliko godina gotovo je da je nemoguće da ćete čuti da moderna domaćica sprema ovo ukusno i kalorično jelo, te smo mi tu da vas podsetimo kako su jeli naši preci.

Sastojci:

350 ml mleka
1 kašika svinjske masti
150 g krem sira
150 g kajmaka
70 g kukuruznog brašna
2 žumanceta
so
ulje
70 g pršute

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, pa dodajte mast, krem sir i kajmak.

Možda vas zanima:

Sve vreme mešajte na srednjoj vatri.

Možda vas zanima:

Zatim dodajte kukuruzno brašno, žumanca i so.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading