AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom

19:00

Gastronomija 0

Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.

AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Shutterstock/Ajvar

„Ono što je humus u arapskom svetu, ajvar je na Balkanu“, objašnjava autorka BBC teksta Ajvar: The vegan ‘caviar’ of the Balkans.

I na Vikipediji ćete naći podatak da „ajvar“ dolazi od turske reči „havyar“, što znači – kavijar. Prema nekim teorijama, ime je dobio jer su paprike i ulje bili prilično skupe namirnice u Beogradu u 19. stoljeću, pa su ajvar vlasnici kafana na jelovnicima nazivali kavijarom od šiljatih paprika. To danas nije baš slučaj.

„Ajvar se pravi od paprika koje su dostupne praktično svima, lako se pravi, relativno je jeftin… Može da bude i glavno jelo i prilog – to je kavijar za siromašne“, rekla je etnološkinja Slađana Rajković, savetnica u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Lepote Srbije/T.T

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

 

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Možda vas zanima:

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Gastronomija

16:00

11 septembar, 2022

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

Međutim, jedan detalj iz teksta mogao bi da ponovo aktuelizuje večitu raspravu o tome „čiji je ajvar i koji je pravi“.

„U prvom poznatom objavljenom receptu za ajvar, koji se nalazi u Velikom srpskom kuvaru iz 19. veka, autorka Katarina Popović pominje i papriku i patlidžan. Ipak, Srbi najčešće prave ajvar samo od crvene paprike, dok građani Severne Makedonije obično koriste i patlidžan.

Nesklad između ovog prvog dokumentovanog recepta i sadašnjeg načina pripreme u Srbiji verovatno je povezan sa činjenicom da su se ljudi selili po regionu i delili tradiciju u ishrani“, navodi autorka, prkoseći znalcima koji tvrde da se pravi ajvar pravi samo od crvene paprike, eventualno uz dodatak belog luka po želji.

Shutterstock/Ajvar
 

Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.

U BBC tekstu se takođe napominje da „praktično svaka balkanska zemlja smatra ajvar svojim“, te da „bitka oko ajvara oslikava tragikomični nacionalizam danas u regionu koji je bio zahvaćen sukobima“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading