POKLANJAJU PAPRIKU KOJU NE MOGU DA PRODAJU Do sada besplatno dali skoro 500 kilograma - ajvar za te ljude i neće biti tako skup
Veliko bravo za vredne povrtare iz sela Mršinci
Došla je sezona sprermanja zimnice, ali zbog visokih cena i poskupljenja u svim segmentima života, nije ni čudo što će ajvar ove jeseni koštati skoro kao kavijar. Ipak, iz okoline Čačka, sela Mršinci, dolazi jedna lepa priča koja još jednom svedoči da ima dobrih ljudi, koje ne misle samo na sebe već i na druge.
Daliborka Lazarević godinama unazad se bavi proizvodnjom paprike i to na površini od hektar ipo. Uprkos lošim vremenskim uslovima i teškoj godini, za prinose se može reći da su koliko toliko zadovoljavajući. Međutim, upravo zbog već pomenutih loših vremenskih uslova, ostaje im dosta plodova koji imaju određena oštećenja, zbog čega ne mogu da je prodaju kao prvoklasnu papriku, a sve to odlučili su da poklone.
- Ta paprika može makismalno da se iskoristi za ajvar, stoga smo sav taj višak koji nam ostane odlučili da poklonimo i to objavili preko društvenih mreža. Veliki broj ljudi se javio i ne znam baš tačan podatak, ali mislim da smo do sada poklonili oko 500 kilograma paprike, kaže za RINU Daliborkina kćerka Mina.
Možda vas zanima:
AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)
Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.
Možda vas zanima:
AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)
Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.
Možda vas zanima:
AJVAR-KAVIJAR ZA SIROMAŠNE BBC opisao srpsku opsesiju ajvarom
Zanimljivo je i da po receptu za ajvar iz 1915. godine – crvena paprika uopšte nije među sastojcima.
KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)
Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.
Ona dodaje da se trude svima koliko mogu da izađu u susret, ali ipak dešava se da viška paprike i nemaju baš uvek za sve.
- Drago nam je ako smo na ovaj način uspeli možda nekom da olakšamo to spremanje zimnice, koje će po svemu sudeći ove godine zbog viših cena dosta više da košta, kaže Mina.
Ova godina nije bila laka za povrtare, a domaćinstvo ovih vrednih ljudi dva puta je pogodio grad. Povećani su troškovi proizvodnje, dnevnice berača.. ali, ipak ne odustaju.
- Imamo sreću što smo velika porodica. Složno radimo, pomažemo jedni drugima i tako možemo da postignemo da završimo sve poslove vezane za poljoprivredu. Papriku prodajemo stalnim kupcima, izvozimo za Crnu Goru, a prodaje se i preko interneta, zaključuje Mina.
Kako da skuvate jaja, a da vam ne popucaju: Obavezne cake za Vaskrs!
Ima li šta gore od pucanja ljuske prilikom kuvanja jaja koja smo odabrali da izazovu divljenje na vaskršnjoj trpezi? Otkrivamo odličan savet za ovaj problem
KRUG LJUBAVI NIKOLE ROKVIĆA Na putu za EGINU ljudi mu KLIČU, Duško Kuliš mu je posvetio pesmu, nižu se MILIONI ZA DECU!
Nikola Rokvić je danas 22.aprila krenuo peške ispred Hrama Svetog Save na Eginu. Nikolu su na ovaj put ispratili porodica, prijatelji, sveštenstvo i saradnici.
Ljubav prema konjima pretočila u odličnu biznis ideju: Ema (17) osnovala svoj jahački klub, uz pesmu i osmeh na ranču moguće je ostvariti san (FOTO)
Od malih nogu zaljubljena je u konje, a sada je ljubav prema ovim plemenitim životinjama odlučila nesebično da prenese i na druge. Ema Božanić iz Gornjeg Milanovca ima samo 17 godina i već je započela svoj "biznis". Prvo je na porodičnom imanju osnovala je Jahači klub, a kasnije se preselila na veći prostor u selo Preljina kod Čačka. Tu sve ljubitelje plementih životinja upoznaje sa svojim konjima Zekom, Cigom, Vihorom i Zebom.
Tri zlatne i dve bronzane medalje za učenike Matematičke gimnazije na olimpijadi iz fizike
Učenici Matematičke gimnazije osvojili su na Nordijsko-baltičkoj olimpijadi iz fizike u Estoniji tri zlatne i dve bronzane medalje, javlja danas RTS.
CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije
Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.
Komentari(0)