SRPSKO PIĆE KOJE OSVAJA SVET Spoj specifičnog ukusa i mirisa
Srpska najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive

U selu Gledić, smeštenom između Kraljeva i Kragujevca, karakterističnom po svom zaseoku Rakija, nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive ranke i koja je uvrštena među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food iz Italije.

alo.rs
Možda vas zanima:

SPECIJALITET IZ ŠUMADIJSKOG KRAJA Jednostavna priprema tradicionalnog srpskog deserta
Obradujte ukućane ukusnom poslasticom.

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
Možda vas zanima:

SPECIJALITET IZ ŠUMADIJSKOG KRAJA Jednostavna priprema tradicionalnog srpskog deserta
Obradujte ukućane ukusnom poslasticom.

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
Deset proizvođača iz ovog kraja proizvodi rakiju od šljive ranke koja je specifična po mnogo čemu. Pored toga što je slađa od običnih šljiva, ona ima i jedinstven miris, pa je zbog toga u narodu zovu i „mirišljavka“.
Ova nesvakidašnja vrsta šljive bila je pred izumiranjem usled bolesti koja je došla sa drugim nepoznatim vrstama šljiva na našem području, a ovaj posao oko koga su se udružili proizvođači, spasio je crvenu šljivu od izumiranja i sada se gaji na deset hektara zemlje u Glediću.
Crvena ranka predstavlja najstariju rakijsku sortu kod nas. Ona svoj pun rod daje svake treće godine i zbog toga je sve manje zastupljena u Srbiji.
U Glediću su, pak, pre jedanaest godina rešili da obnove zasade i da obnove proizvodnju rakije na način na koji se proizvodila i pre sto godina.
Rakija iz Rakije prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji.

alo.rs

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)