SRPSKO PIĆE KOJE OSVAJA SVET Spoj specifičnog ukusa i mirisa
Srpska najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive
U selu Gledić, smeštenom između Kraljeva i Kragujevca, karakterističnom po svom zaseoku Rakija, nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive ranke i koja je uvrštena među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food iz Italije.

alo.rs
Možda vas zanima:
BEZ ŠUMADIJE NE BI BILO SRBIJE Tu su rođene velike srpske vojskovođe koje su pokrenule narod protiv Turaka!
U stvaranju moderne srpske države najveći značaj imala je Šumadija i ljudi sa tog područja. Sretenje - Dan državnosti Srbije, najveći državni praznik, slavi se u znak sećanja na dva centralna trenutka u kulturno-istorijskom identitetu Srba.
TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.
Možda vas zanima:
BEZ ŠUMADIJE NE BI BILO SRBIJE Tu su rođene velike srpske vojskovođe koje su pokrenule narod protiv Turaka!
U stvaranju moderne srpske države najveći značaj imala je Šumadija i ljudi sa tog područja. Sretenje - Dan državnosti Srbije, najveći državni praznik, slavi se u znak sećanja na dva centralna trenutka u kulturno-istorijskom identitetu Srba.
TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.
Deset proizvođača iz ovog kraja proizvodi rakiju od šljive ranke koja je specifična po mnogo čemu. Pored toga što je slađa od običnih šljiva, ona ima i jedinstven miris, pa je zbog toga u narodu zovu i „mirišljavka“.
Ova nesvakidašnja vrsta šljive bila je pred izumiranjem usled bolesti koja je došla sa drugim nepoznatim vrstama šljiva na našem području, a ovaj posao oko koga su se udružili proizvođači, spasio je crvenu šljivu od izumiranja i sada se gaji na deset hektara zemlje u Glediću.
Crvena ranka predstavlja najstariju rakijsku sortu kod nas. Ona svoj pun rod daje svake treće godine i zbog toga je sve manje zastupljena u Srbiji.
U Glediću su, pak, pre jedanaest godina rešili da obnove zasade i da obnove proizvodnju rakije na način na koji se proizvodila i pre sto godina.
Rakija iz Rakije prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji.

alo.rs
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Komentari(0)