ČORBA PUNA VITAMINA: Lako se pravi, a još lakše jede

Izvor: Kiza Rock

21:00

Gastronomija 0

Odličan način da jednom nedeljno očistite organizam od masti i toksina

čorba od pečuraka
Shutterstock

Sastojci:

  • 600 g pelata 
  • 1 glavica kelja  
  • 200 g leblebija iz konzerve 
  • 1 ljuta papričica 
  • 1 crni luk 
  • 2 kašike rendanog đumbira 
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • 1 šolja vode 
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera 
  • 1 kašičica soli                                                                                                                             

Priprema:

 Kelj isecite na tračice, ljutu papričicu na kolutove, leblebiju ocedite od vode. U šerpi, na maslinovom ulju prodinstajte iseckan crni luk, dodajte ljutu papriku, đumbir i dinstajte uz mešanje oko pet minuta. Dodajte vodu, pelat, kelj, leblebije i sve začine. Kada čorba provri, smanjite temperaturu na najnižu i krčkajte još oko pola sata. Štapnim mikserom napravite gustu čorbu. Dekorišite po želji - peršunom ili leblebijama ako vam je ostalo malo u konzervi. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading