Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Šta je banatski lenger?
Banatski lenger je vrsta guste čorbe koja se pripremala od brašna, masti, mleka i jaja, često uz dodatak slanine, kobasice ili sira. Nekada su ga pravili uglavnom seljaci i radnici, jer je bio zasitan i lako dostupan obrok.
Ovo jelo se služilo za doručak ili večeru, uz domaći hleb i kiselo mleko, a ponekad se dodavala i kašika ajvara ili turšije kako bi obrok bio bogatiji i ukusniji.
Možda vas zanima:
ČORBA PUNA VITAMINA: Lako se pravi, a još lakše jede
Odličan način da jednom nedeljno očistite organizam od masti i toksina
Čorbica sa povrćem: Sprema se u samo nekoliko koraka (VIDEO)
Ideja za današnji ručak
Možda vas zanima:
ČORBA PUNA VITAMINA: Lako se pravi, a još lakše jede
Odličan način da jednom nedeljno očistite organizam od masti i toksina
Čorbica sa povrćem: Sprema se u samo nekoliko koraka (VIDEO)
Ideja za današnji ručak
Možda vas zanima:
ČORBA PUNA VITAMINA: Lako se pravi, a još lakše jede
Odličan način da jednom nedeljno očistite organizam od masti i toksina
Čorbica sa povrćem: Sprema se u samo nekoliko koraka (VIDEO)
Ideja za današnji ručak
Recept za tradicionalni banatski lenger
Iako danas nije toliko poznat, lenger se može lako pripremiti kod kuće. Evo originalnog recepta iz vojvođanskih kuhinja:
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 3 kašike svinjske masti (ili putera)
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- So i biber po ukusu
- 100 g dimljene slanine ili kobasice (po želji)
- Komadići sira ili kajmaka (za serviranje)
Priprema:
- U šerpi zagrejati mast, dodati brašno i pržiti uz neprestano mešanje dok ne porumeni.
- Postepeno dodavati mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
- Kada se smesa zgusne, dodati umućeno jaje i nastaviti mešanje još nekoliko minuta.
- Po želji, dodati seckanu slaninu ili kobasicu, začiniti solju i biberom.
- Služiti toplo, uz domaći hleb i komadiće sira ili kajmaka.
Zašto je lenger bio toliko popularan u Banatu?
Banatski lenger bio je jednostavno, ali energetski bogato jelo koje su konzumirali seljaci i radnici kako bi imali snagu za dug dan na njivama ili u radionici. Ova čorba je bila jeftina za pripremu, a sastojci su bili lako dostupni u svakom domaćinstvu.
Osim toga, lenger je jelo koje se brzo priprema, što je bilo od ključnog značaja u domaćinstvima gde su se poslovi obavljali od ranog jutra.
Zaboravljena tradicija i mogućnost povratka na trpeze
Danas je banatski lenger gotovo zaboravljen, ali s obzirom na rastući interes za tradicionalnu i autentičnu srpsku kuhinju, postoji šansa da se ovo jelo ponovo vrati na domaće trpeze.
Sve više restorana koji neguju vojvođansku gastronomiju vraća u ponudu jela starih banatskih domaćinstava, a lenger je jedan od specijaliteta koji zaslužuje da bude otkriven od strane novih generacija.
Zašto probati banatski lenger?
Ako volite jednostavna, ali ukusna jela koja nose duh prošlih vremena, banatski lenger je pravi izbor za vas. Njegova kremasta tekstura, bogat ukus i lakoća pripreme čine ga savršenim obrokom za svaku priliku.
Uz domaći hleb, slaninu i sir, lenger je jelo koje čuva duh vojvođanske kuhinje i predstavlja autentičan deo gastronomskog nasleđa Srbije.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(1)
Kod nas se tozove bela corba.U Hrvatskoj,ajmakac!