NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće

čorba od luka
Shutterstock

Dobro je poznato da je kuvana hrana najbolji način da sistem za varenje držite pod kontrolom i da vam creva rade perfektno. Jedan od najukusnijih načina da to učinite svakako je stara, dobra bela kisela čorba. Nabavite sastojke i spremite slasnu čorbicu koja će okrepiti vaše telo!

Sastojci

  • 1 pile (1-1,5 kg),
  • 1 veliki crni luk,
  • 2-3 šargarepe,
  • 2-3 bele zeleni, 
  • celer veličine jajeta,
  • 2 lovorova lista,
  • pola šolje pirinča (125 ml),
  • 2 limuna,
  • 3-4 žumanca,
  • 150-200 ml pavlake,
  • mirođija i peršun,
  • so i biber.

Priprema

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U dublji lonac staviti pile i naliti 4-5 l vode. Posoliti i ostaviti da provri. Kad provri smanjiti vatru i skidati penu koja se pravi. Kad poskidate penu, dodajte iseckanu šargarepu, belu zelen, lovor i celer, pa ostavite da se kuva. Kad se piletina skuvala sa povrćem, izvadite pile pa poskidajte kosti i kožu, usitnite i vratite u lonac. Kad dodate meso, dodajte i pirinač.

Posle 15 minuta kuvanja pirinča, ulupajte sok od limuna sa žumancima, pa dodajte pavlaku i dobro sjedinite. Polako sipajte tu smesu u lonac uz mešanje. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte peršun i mirođiju i poslužite pileću čorbu dok je još topla.

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading