Naše bake su isključivo ovo stavljale u supu, a danas je potpuno zaboravljeno: Mnoge Srpkinje nisu ni čule za ovo!
Priprema je toliko jednostavna da svako dete može da je napravi
Ova starinska testenina je nekada bila prvi, ali i jedini izbor za supu, a za nju vam treba samo dva sastojka, brašno i jaja, a priprema je toliko jednostavna da svako dete može da je napravi.
Koliko brašna i koliko jaja? Zavisi koliko tarane želite da pravite. U suštini možete praviti i od samo jednog jajeta, možete i od veće količine, ako imate gde da skladištite osušenu taranu. Inače, ovo testo na balkanskim prostorima još naziva tarhana/trahana, ali najčešće tarana.
U ovom slučaju recept je za količinu koju možete potrošiti relativno brzo, a nije potrebno ni mnogo prostora za njeno sušenje.
Možda vas zanima:
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
TRADICIONALNO JELO IZ VOJVODINE - RECEPT Na severu naše zemlje ovaj specijalitet rado je viđen gost na trpezi!
Recept za autohtono, tradicionalno jelo sa severa Vojvodine.
Možda vas zanima:
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
TRADICIONALNO JELO IZ VOJVODINE - RECEPT Na severu naše zemlje ovaj specijalitet rado je viđen gost na trpezi!
Recept za autohtono, tradicionalno jelo sa severa Vojvodine.
Možda vas zanima:
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
TRADICIONALNO JELO IZ VOJVODINE - RECEPT Na severu naše zemlje ovaj specijalitet rado je viđen gost na trpezi!
Recept za autohtono, tradicionalno jelo sa severa Vojvodine.
Potrebno je:
Možda vas zanima:
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
TRADICIONALNO JELO IZ VOJVODINE - RECEPT Na severu naše zemlje ovaj specijalitet rado je viđen gost na trpezi!
Recept za autohtono, tradicionalno jelo sa severa Vojvodine.
Možda vas zanima:
Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
TRADICIONALNO JELO IZ VOJVODINE - RECEPT Na severu naše zemlje ovaj specijalitet rado je viđen gost na trpezi!
Recept za autohtono, tradicionalno jelo sa severa Vojvodine.
3 jajeta,
300 g oštrog brašna (otprilike).
Napomena:
Zašto oštro brašno? Testo od glatkog brašna i testo koje ste mnogo mesili postaje suviše „gumeno“, lepljivo i teško ćete ga rendati. Ali, ako testo za taranu ipak počne da se lepi za trenicu, uvaljajte ga ponovo u brašno i nabrašnjavite ga svaki put kad počne da se lepi.
Priprema:
Kako god, u činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati na trenicu. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.
Narendanu taranu pospite brašnom i ostavite na krpi ili stoljnjaku barem 24 sata ili dok se potpuno ne osuši.
Još nešto kad je sušenje u pitanju, izbegavajte da pravite testeninu po vlažnom vremenu, odnosno kada ima mnogo vlage u vazduhu jer će onda testo postati sivo-zeleno. U toku sušenja potrebno je da taranu malo proteresete i izmešate kako bi se ravnomernije sušila. Dobro osušena tarana treba da bude bledo žute boje, što zavisi i od boje žumanaca. Osušenu taranu čuvajte u krpenim vrećama, na suvom mestu. Dobro osušenu taranu možete čuvati i u posudama sa poklopcem, bitno je samo da tarana bude potpuno suva kako se ne bi ubuđala.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Komentari(0)