Naše bake su isključivo ovo stavljale u supu, a danas je potpuno zaboravljeno: Mnoge Srpkinje nisu ni čule za ovo!
Priprema je toliko jednostavna da svako dete može da je napravi

Ova starinska testenina je nekada bila prvi, ali i jedini izbor za supu, a za nju vam treba samo dva sastojka, brašno i jaja, a priprema je toliko jednostavna da svako dete može da je napravi.
Koliko brašna i koliko jaja? Zavisi koliko tarane želite da pravite. U suštini možete praviti i od samo jednog jajeta, možete i od veće količine, ako imate gde da skladištite osušenu taranu. Inače, ovo testo na balkanskim prostorima još naziva tarhana/trahana, ali najčešće tarana.
U ovom slučaju recept je za količinu koju možete potrošiti relativno brzo, a nije potrebno ni mnogo prostora za njeno sušenje.
Potrebno je:
3 jajeta,
300 g oštrog brašna (otprilike).
Napomena:
Zašto oštro brašno? Testo od glatkog brašna i testo koje ste mnogo mesili postaje suviše „gumeno“, lepljivo i teško ćete ga rendati. Ali, ako testo za taranu ipak počne da se lepi za trenicu, uvaljajte ga ponovo u brašno i nabrašnjavite ga svaki put kad počne da se lepi.
Priprema:
Kako god, u činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati na trenicu. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.
Narendanu taranu pospite brašnom i ostavite na krpi ili stoljnjaku barem 24 sata ili dok se potpuno ne osuši.
Još nešto kad je sušenje u pitanju, izbegavajte da pravite testeninu po vlažnom vremenu, odnosno kada ima mnogo vlage u vazduhu jer će onda testo postati sivo-zeleno. U toku sušenja potrebno je da taranu malo proteresete i izmešate kako bi se ravnomernije sušila. Dobro osušena tarana treba da bude bledo žute boje, što zavisi i od boje žumanaca. Osušenu taranu čuvajte u krpenim vrećama, na suvom mestu. Dobro osušenu taranu možete čuvati i u posudama sa poklopcem, bitno je samo da tarana bude potpuno suva kako se ne bi ubuđala.

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim
Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

RECEPT ZA PUNJENE ZAPEČENE PRŽENICE: Ideja za jeftin doručak koji će vas oduševiti (VIDEO)
Prženice pripremljene na poseban način

Ove 3 poslastice Jugosloveni su tamanili: Lako se spremaju, a ukus osvaja, nećete se pokajati ukoliko ih spremite
Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti
Komentari(0)