Tri fantastična trika kako da brzinski oljuštite mnogo belog luka, kako da ih sačuvate i kako da ih superizgnječite (VIDEO)

16:00

Gastronomija 0

Skromni beli luk predstavlja jedan od najvećih izazova za čovečanstvo. Što više koristite, to je bolje. Bar u većini slučajeva. Ipak, priroda ga je pokrila odličnom odbranom koja usporava najspremnijeg kuvara.

beli luk
Shutterstock

Prva dva trika u nastavku će vam pomoći da ne samo da ubrzate ljuštenja, već i da posvetite malo vremena da  bi vam se sve isplatilo u budućnosti. Kad god pravite jelo za koje je potrebno malo belog luka, dovoljno je samo da ga izvadite iz zamrzivača i da ga dobijete u izobilju.

Natapanje pre ljuštenja

Ovo ima smisla samo ako se radi o velikoj količini. Dakle uzmite bar 6-8 glavica belog luka. Raščlanite sve čenove i ubacite ih u veliku posudu. Zatim ih potpuno pokrijte hladnom vodom i ostavite da odstoje oko sat. Voda će rastvoriti lepljivi sloj između kore i čenova i moći ćete da ih oljuštite mnogo lakše nego inače.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zamrzavanje

Kada oljuštite sav beli luk, prebacite čenove u blender i izmiksajte ih u glatki pire, stružući povremeno sa ivica posude. Zatim pire od belog luka rasporedite u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Sledeći put kada vam zatreba beli luk, samo dodajte kockicu belog luka u vreli tiganj i ostavite da se rastvori ina ulju pre nego što dodate ostale sastojke.

Gnječenje nožem

Ovo je odvojeno od gorenavedenih hakova. Ne kupuje vam vreme, već daje maksimalan ukus. Umesto da sitno seckamo beli luk, pretvorićemo ga u pastu koja se lepo rastvara kada se zagreje ili se ravnomerno širi kada se doda u umake kao što je gvakamole. Počnite tako što ćete oljuštiti čen belog luka, a zatim napravite vertikalne rezove kao u donjem videu dok držite koren čvrsto da bi svi delovi bili zajedno. Sada isecite horizontalno, i dalje ostavljajući koren netaknut. Potom sitno isecite beli luk. Dodajte malo soli, koja će delovati kao abraziv i razbiti beli luk. Zatim koristite ravnu stranu noža i razvlačite beli luk po dasci oko minut dok se ne pretvori u pastu.

 

 

(Trpeza)

Komentari(0)

Loading