Tri fantastična trika kako da brzinski oljuštite mnogo belog luka, kako da ih sačuvate i kako da ih superizgnječite (VIDEO)
Skromni beli luk predstavlja jedan od najvećih izazova za čovečanstvo. Što više koristite, to je bolje. Bar u većini slučajeva. Ipak, priroda ga je pokrila odličnom odbranom koja usporava najspremnijeg kuvara.
Prva dva trika u nastavku će vam pomoći da ne samo da ubrzate ljuštenja, već i da posvetite malo vremena da bi vam se sve isplatilo u budućnosti. Kad god pravite jelo za koje je potrebno malo belog luka, dovoljno je samo da ga izvadite iz zamrzivača i da ga dobijete u izobilju.
Natapanje pre ljuštenja
Ovo ima smisla samo ako se radi o velikoj količini. Dakle uzmite bar 6-8 glavica belog luka. Raščlanite sve čenove i ubacite ih u veliku posudu. Zatim ih potpuno pokrijte hladnom vodom i ostavite da odstoje oko sat. Voda će rastvoriti lepljivi sloj između kore i čenova i moći ćete da ih oljuštite mnogo lakše nego inače.
Možda vas zanima:
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Možda vas zanima:
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Možda vas zanima:
SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Zamrzavanje
Kada oljuštite sav beli luk, prebacite čenove u blender i izmiksajte ih u glatki pire, stružući povremeno sa ivica posude. Zatim pire od belog luka rasporedite u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Sledeći put kada vam zatreba beli luk, samo dodajte kockicu belog luka u vreli tiganj i ostavite da se rastvori ina ulju pre nego što dodate ostale sastojke.
Gnječenje nožem
Ovo je odvojeno od gorenavedenih hakova. Ne kupuje vam vreme, već daje maksimalan ukus. Umesto da sitno seckamo beli luk, pretvorićemo ga u pastu koja se lepo rastvara kada se zagreje ili se ravnomerno širi kada se doda u umake kao što je gvakamole. Počnite tako što ćete oljuštiti čen belog luka, a zatim napravite vertikalne rezove kao u donjem videu dok držite koren čvrsto da bi svi delovi bili zajedno. Sada isecite horizontalno, i dalje ostavljajući koren netaknut. Potom sitno isecite beli luk. Dodajte malo soli, koja će delovati kao abraziv i razbiti beli luk. Zatim koristite ravnu stranu noža i razvlačite beli luk po dasci oko minut dok se ne pretvori u pastu.
(Trpeza)
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Komentari(0)