Tri fantastična trika kako da brzinski oljuštite mnogo belog luka, kako da ih sačuvate i kako da ih superizgnječite (VIDEO)
Skromni beli luk predstavlja jedan od najvećih izazova za čovečanstvo. Što više koristite, to je bolje. Bar u većini slučajeva. Ipak, priroda ga je pokrila odličnom odbranom koja usporava najspremnijeg kuvara.

Prva dva trika u nastavku će vam pomoći da ne samo da ubrzate ljuštenja, već i da posvetite malo vremena da bi vam se sve isplatilo u budućnosti. Kad god pravite jelo za koje je potrebno malo belog luka, dovoljno je samo da ga izvadite iz zamrzivača i da ga dobijete u izobilju.
Natapanje pre ljuštenja
Ovo ima smisla samo ako se radi o velikoj količini. Dakle uzmite bar 6-8 glavica belog luka. Raščlanite sve čenove i ubacite ih u veliku posudu. Zatim ih potpuno pokrijte hladnom vodom i ostavite da odstoje oko sat. Voda će rastvoriti lepljivi sloj između kore i čenova i moći ćete da ih oljuštite mnogo lakše nego inače.
Možda vas zanima:

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Možda vas zanima:

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Možda vas zanima:

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Zamrzavanje
Kada oljuštite sav beli luk, prebacite čenove u blender i izmiksajte ih u glatki pire, stružući povremeno sa ivica posude. Zatim pire od belog luka rasporedite u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Sledeći put kada vam zatreba beli luk, samo dodajte kockicu belog luka u vreli tiganj i ostavite da se rastvori ina ulju pre nego što dodate ostale sastojke.
Gnječenje nožem
Ovo je odvojeno od gorenavedenih hakova. Ne kupuje vam vreme, već daje maksimalan ukus. Umesto da sitno seckamo beli luk, pretvorićemo ga u pastu koja se lepo rastvara kada se zagreje ili se ravnomerno širi kada se doda u umake kao što je gvakamole. Počnite tako što ćete oljuštiti čen belog luka, a zatim napravite vertikalne rezove kao u donjem videu dok držite koren čvrsto da bi svi delovi bili zajedno. Sada isecite horizontalno, i dalje ostavljajući koren netaknut. Potom sitno isecite beli luk. Dodajte malo soli, koja će delovati kao abraziv i razbiti beli luk. Zatim koristite ravnu stranu noža i razvlačite beli luk po dasci oko minut dok se ne pretvori u pastu.
(Trpeza)

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)