NIJE LJIGAVA MAMA Mamaljigu u istočnoj Srbiji svi OBOŽAVAJU, a evo o čemu se radi i šta još vole stanovnici ovih krajeva
Istočna Srbija je poznata po ukusnoj i pikantnoj hrani, a njena kuhinja nudi raznovrsne specijalitete koji će vas oduševiti.
Ako želite da istražite gastronomske čarolije ovog kraja, evo nekoliko najpoznatijih jela iz istočne Srbije:
Mamaljiga (vlaški kačamak): Slična kačamku, mamaljiga se pravi od kukuruznog brašna i vode. Servira se uz kajmak i mleko. Njen jednostavan ukus i tekstura čine je omiljenom među lokalnim stanovništvom
Proja na masti: Ovo je tradicionalno jelo koje se priprema od kukuruznog brašna, vode, soli, jaja i svinjske masti. Proja se peče u rerni i ima specifičan ukus koji će vas osvojiti.
Možda vas zanima:
SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!
Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.
PRAVI TRADICIONALNI PILEĆI PAPRIKAŠ Ako volite slano, ljutkasto, bogato mesom probajte specijalitete mađarske kuhinje (RECEPT)
Paprikaš (mađ. paprikás) je jelo sa mesom i krompirom. Pretpostavlja se da izvorno potiče iz Mađarske. Najbolji je kada se kuva u kotliću na otvorenoj, laganoj vatri.
Možda vas zanima:
SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!
Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.
PRAVI TRADICIONALNI PILEĆI PAPRIKAŠ Ako volite slano, ljutkasto, bogato mesom probajte specijalitete mađarske kuhinje (RECEPT)
Paprikaš (mađ. paprikás) je jelo sa mesom i krompirom. Pretpostavlja se da izvorno potiče iz Mađarske. Najbolji je kada se kuva u kotliću na otvorenoj, laganoj vatri.
Možda vas zanima:
SAVRŠENA Junetina sa krompirom, ukusan obrok za celu porodicu!
Ako volite tradicionalne srpske obroke ili samo želite da napravite pauzu od brze hrane onda će vam se sigurno dopasti ovo jelo, naročito ako ste već ljubitelj povrća i junetine. Jedna od karakteristika ovog jela je što ne sadrži puno začina a opet ima dovoljno povrća koje zaokružuje ukus. Junetina svojim mirisom upotpunjuje celu priču, tako da dobijate savršen obrok u kome će svi uživati.
PRAVI TRADICIONALNI PILEĆI PAPRIKAŠ Ako volite slano, ljutkasto, bogato mesom probajte specijalitete mađarske kuhinje (RECEPT)
Paprikaš (mađ. paprikás) je jelo sa mesom i krompirom. Pretpostavlja se da izvorno potiče iz Mađarske. Najbolji je kada se kuva u kotliću na otvorenoj, laganoj vatri.
Čorba od sira: Ova čorba je bogata ukusom i sastojcima. Priprema se od sira, kisele pavlake, jaja, brašna i začina. Čorba od sira je omiljeni specijalitet u istočnoj Srbiji.
Vlaška pogača: Ova pogača je karakteristična za istočnu Srbiju. Priprema se od brašna, kvasca, soli i vode. Vlaška pogača je sočna, mirisna i idealna za doručak ili večeru.
Salata orahovača: Ovaj specijalitet je kombinacija svežeg povrća, oraha, belog luka i maslinovog ulja. Salata orahovača je osvežavajuća i bogata hranljivim sastojcima.
Pored ovih jela, istočna Srbija je takođe poznata po kvalitetnim vinima. Vina iz ovog regiona su se izborila za svoje mesto kvalitetom i mogu biti odličan pratilac ovih ukusnih specijaliteta.
Pročitajte još:
Penzioneri iz Beograda otkrili ubedljivo najbolji hleb: Za njim vlada opšta pomama, a ovako ga možete napraviti kod kuće
Saznajte šta je hleb od kiselog testa, kako se pravi i da li je ovo njegova najzdravija varijanta
Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?
Starinska receptura za omiljeno balkansko jelo uspelo je da ''posvađa'' ljude sa naših prostora i to samo zbog jednog neobičnog sastojka
Recept za GURMANSKU PROJU sa pavlakom: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Malo drugačija proja od one koju uobičajeno spremamo
PRED VAMA JE RECEPT ZA NAKUKUSNIJU TORTU SA ORASIMA KOJI SE PRENOSI SA KOLENA NA KOLENO: Niko ne stane na samo 1 parčetu
Kod ove poslastice zaboravite na kalorije, već uživajte u izvanrednom ukusu
BRZO I ZDRAVO JELO Zapečeni karfiol - ručak koji ćete obožavati, gotov za pola sata
Nekada poželimo da pojedemo nešto lagano bez mnogo kalorija a da je ukusno i zdravo. Zapečeni karfiol je idealan izbor za ovakav obrok.
Komentari(0)