PRED VAMA JE RECEPT ZA NAKUKUSNIJU TORTU SA ORASIMA KOJI SE PRENOSI SA KOLENA NA KOLENO: Niko ne stane na samo 1 parčetu
Kod ove poslastice zaboravite na kalorije, već uživajte u izvanrednom ukusu

Recept za tortu sa orasima koji je pred vama slovi za jedan od najboljih, a svako ko je probao ovu poslasticu, tvrdi da je prosto neodoljiva, te se čovek teško može obuzdati i pojesti samo malo parče. Neka bude deo vaše uskršnje trpeze, nećete se sigurno pokajati! I dobro naučite kako se sprema, jer će vas mnogi pitati za postupak, kad ih očara ukusom!
Sastojci:
8 jaja
250 gr šećera
2 velike kašičice jabukovog sirćeta
80 gr belog brašna
200 gr mevenih oraha
1 prašak za pecivo
1 mala kašičica cimeta
650 ml slatke pavlake
300 gr tamne čokolade za kuvanje
1 narandža
150 gr maskarponea
Priprema:
Da biste napravili biskvit izmiksajte 8 belanaca, 150 gr šećera i 2 velike kašike jabukovog sirćeta. Kada belanjca postanu čvrsta, gusta i sjajna, bez grudvica, dodajte 80 gr belog glatkog brašna, 200 gr mevenih oraha, 2 žumanca i 1 prašak za pecivo, i kašičicu cimeta.
Možda vas zanima:

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Pecite smesu u kalupu za tortu na 160 stešeni oko 45 min.
Čokoladni premaz: 300 ml slatke pavlake zagrejte do vrenja, pazite da ne prokuva, dodajte 300 gr tamne čokolade, sklonite sa šporeta. Kada pomešate slatku pavlaku i čokoladu, dodajte 6 žumanaca i pustite da se sve malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Za ispečene i ohlađene kore pripremite krem od 350 ml slatke pavlake koji ćete miksati dok se ne zgusne i umešajte 100 gr šećera u prahu, 150 gr maskarponea, koricu i sok od jedne narandže.
Kore posložite u kalup i namažite prvo čokoladni premaz pa krem i tako sve do vrha. S ostatkom krema ukrasite tortu i pospite orasima po želji.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.


Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.
Komentari(0)