PRAVI SVADBARSKI Najbolji recept za kuvani kupus - ima i svoju manifestaciju u Mrčajevcima, a Srbi ga obožavaju

Jelica Jovanović

18:00

Gastronomija 0

Osim pečenja, čačanski kraj je poznat i po odličnom kuvanom kupusu, poznatom i kao svadbarski, kome je posvećena i jedna manifestacija. Svake godine se u selu Mrčajevci održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kupusa. Ova manifestacija se održava trećeg vikenda septembra i podrazumeva kuvanje kupusa u zemljanim loncima, kao i bogat festivalski program.

svadbarski kupus
Shutterstock

Mrčajevci, čuvena varošica, prelepo mesto na obali Zapadne Morave, čuveno je po tradicionalnoj manifestaciji "Kupusijada", jer se na poljima u okolnim selima uzgaja najkvalitetniji kupus. I ne samo to, domaćini iz ovog kraja pripremaju i vrhunske suve slanine, rebra, sušeno meso... sve što je potrebno za čuveni specijalitet.

Za dobar svadbarski kupus su potrebni sledeći sastojci:

2,5 kg kiselog kupusa

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

3 glavice crnog luka

250 g suve slanine

350 g junećeg mesa

350 g svinjskog mesa

400 g suvih svinjskih rebara

3 kašike svinjske masti

2.5 kašike mlevene paprike

1 kašičica bibera u zrnu

Priprema: Na dno lonca staviti kašiku masti i poređati deo slanine sečene na štapiće. Preko poređati red kružno sečenog kupusa, pa preko toga meso sečeno na komade, svinjska rebra, slaninu i kružno sečen crni luk. Posuti mlevenom paprikom i biberom u zrnu, pa ponovo poređati red kupusa, red mesa i završiti kupusom. Zagrejati ostatak masti, dodati mlevenu papriku, pa preliti preko kupusa. Sipati vode da prekrije kupus i staviti da se kuva poklopljeno na tihoj vatri oko 3 sata. Kupus se više ne meša, već se lonac samo protresa.

 

 

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading