PRAVI SVADBARSKI Najbolji recept za kuvani kupus - ima i svoju manifestaciju u Mrčajevcima, a Srbi ga obožavaju
Osim pečenja, čačanski kraj je poznat i po odličnom kuvanom kupusu, poznatom i kao svadbarski, kome je posvećena i jedna manifestacija. Svake godine se u selu Mrčajevci održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kupusa. Ova manifestacija se održava trećeg vikenda septembra i podrazumeva kuvanje kupusa u zemljanim loncima, kao i bogat festivalski program.

Mrčajevci, čuvena varošica, prelepo mesto na obali Zapadne Morave, čuveno je po tradicionalnoj manifestaciji "Kupusijada", jer se na poljima u okolnim selima uzgaja najkvalitetniji kupus. I ne samo to, domaćini iz ovog kraja pripremaju i vrhunske suve slanine, rebra, sušeno meso... sve što je potrebno za čuveni specijalitet.
Za dobar svadbarski kupus su potrebni sledeći sastojci:
2,5 kg kiselog kupusa
Možda vas zanima:

POGAČICE SA SIROM GOTOVE ZA 8 MINUTA Slobodno ih jedite Iako ste na dijeti jer uopšte ne goje
Sada kada je sezona odmora, uglavnom svi vode računa o ishrani. Ukoliko ste na nekom režimu trenutno, držite dijetu ili tek planirate ovaj recept se mora naći na vašem meniju. Keto pogačice sa sirom su zdrava opcija koju možete jesti bez griže savesti da ćete se ugojiti.

NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora
Možda vas zanima:

POGAČICE SA SIROM GOTOVE ZA 8 MINUTA Slobodno ih jedite Iako ste na dijeti jer uopšte ne goje
Sada kada je sezona odmora, uglavnom svi vode računa o ishrani. Ukoliko ste na nekom režimu trenutno, držite dijetu ili tek planirate ovaj recept se mora naći na vašem meniju. Keto pogačice sa sirom su zdrava opcija koju možete jesti bez griže savesti da ćete se ugojiti.

NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora
Možda vas zanima:

POGAČICE SA SIROM GOTOVE ZA 8 MINUTA Slobodno ih jedite Iako ste na dijeti jer uopšte ne goje
Sada kada je sezona odmora, uglavnom svi vode računa o ishrani. Ukoliko ste na nekom režimu trenutno, držite dijetu ili tek planirate ovaj recept se mora naći na vašem meniju. Keto pogačice sa sirom su zdrava opcija koju možete jesti bez griže savesti da ćete se ugojiti.

NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora
3 glavice crnog luka
250 g suve slanine
350 g junećeg mesa
350 g svinjskog mesa
400 g suvih svinjskih rebara
3 kašike svinjske masti
2.5 kašike mlevene paprike
1 kašičica bibera u zrnu
Priprema: Na dno lonca staviti kašiku masti i poređati deo slanine sečene na štapiće. Preko poređati red kružno sečenog kupusa, pa preko toga meso sečeno na komade, svinjska rebra, slaninu i kružno sečen crni luk. Posuti mlevenom paprikom i biberom u zrnu, pa ponovo poređati red kupusa, red mesa i završiti kupusom. Zagrejati ostatak masti, dodati mlevenu papriku, pa preliti preko kupusa. Sipati vode da prekrije kupus i staviti da se kuva poklopljeno na tihoj vatri oko 3 sata. Kupus se više ne meša, već se lonac samo protresa.

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom
Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Najukusnija starinska poslastica: Kolač sa šljivama i tajnim sastojkom - recept vraća u detinjstvo
Kolač sa šljivama i cimetom je najukusnija poslastica

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije
U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Da li biste danas jeli ovu hranu od koje nam je nekada išla "voda na usta"? Nema ko je nije voleo u Jugoslaviji
Možda vam ova hrana sada nije privlačna, ali nema ko je nije jeo u "zlatno doba" Jugoslavije

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
Komentari(0)