NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora
Za komplet lepinju vam je potrebno:
sveža lepinja
stari kajmak
Možda vas zanima:
SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Najvažnije je da bude žuta, mekana i da ima u šta da se umoči - komplet lepinja krunisana kraljica trpeze
Ovako se pravi najbolji doručak na svetu
Možda vas zanima:
SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Najvažnije je da bude žuta, mekana i da ima u šta da se umoči - komplet lepinja krunisana kraljica trpeze
Ovako se pravi najbolji doručak na svetu
Možda vas zanima:
SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Najvažnije je da bude žuta, mekana i da ima u šta da se umoči - komplet lepinja krunisana kraljica trpeze
Ovako se pravi najbolji doručak na svetu
jaje
pretop
Priprema:
1.Pretop
Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.
2.Komplet lepinja
Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.
Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.
Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.
Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.
Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.
PRAVI SVADBARSKI Najbolji recept za kuvani kupus - ima i svoju manifestaciju u Mrčajevcima, a Srbi ga obožavaju
Osim pečenja, čačanski kraj je poznat i po odličnom kuvanom kupusu, poznatom i kao svadbarski, kome je posvećena i jedna manifestacija. Svake godine se u selu Mrčajevci održava takmičenje u kuvanju najukusnijeg kupusa. Ova manifestacija se održava trećeg vikenda septembra i podrazumeva kuvanje kupusa u zemljanim loncima, kao i bogat festivalski program.
Šeherzada torta: Najlepša od svih torti koje ste ikada probali, a pravi se najlakše do sada
Hrskava a puna fila, to je Šeherzada torata koja se smatra najlepšom poslasticom ikad
Recept za KOH OD PIRINČA: Starinska poslastica koja se prenosi s generacije na generaciju (VIDEO)
Za koh od pirinča su vam potrebni sastojci koje verovatno već imate u kihinji
Očistiće vam creva, ubrzaće metabolizam: Ovo jelo naši stari pravili su za doručak, danas je skoro zaboravljeno
Najzdraviji doručak pravi se od kukuruznog griza
SJAJAN TRIK: Kako da vam se kiseli kupus nikad ne pokvari
Jedan trik može spasiti vašu turšiju...
Komentari(0)