NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora

Za komplet lepinju vam je potrebno:
sveža lepinja
stari kajmak
Možda vas zanima:

SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Najvažnije je da bude žuta, mekana i da ima u šta da se umoči - komplet lepinja krunisana kraljica trpeze
Ovako se pravi najbolji doručak na svetu
Možda vas zanima:

SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Najvažnije je da bude žuta, mekana i da ima u šta da se umoči - komplet lepinja krunisana kraljica trpeze
Ovako se pravi najbolji doručak na svetu
Možda vas zanima:

SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Najvažnije je da bude žuta, mekana i da ima u šta da se umoči - komplet lepinja krunisana kraljica trpeze
Ovako se pravi najbolji doručak na svetu
jaje
pretop
Priprema:
1.Pretop
Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.
2.Komplet lepinja
Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.
Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.
Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.
Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.
Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)