SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za gurmanluke, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto. Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Na sajtu se navodi " da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom od pečenja. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5, na drugom mestu nalazi se malezijski specijalitiet Roti canai. Na trećem mestu je Pao de queijo iz Brazila na četvrtom grčki specijalitet Bugaca, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.
Komentari(0)