SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za gurmanluke, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto. Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Na sajtu se navodi " da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom od pečenja. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5, na drugom mestu nalazi se malezijski specijalitiet Roti canai. Na trećem mestu je Pao de queijo iz Brazila na četvrtom grčki specijalitet Bugaca, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)