SRBIJA - ZEMLJA GURMANLUKA Čuveno srpsko jelo uvršteno u TOP 5 najboljih doručaka na svetu
Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.

Na sajtu Taste Atlas, specijalizovanom za gurmanluke, u kategoriji najbolji doručak na svetu srpsko jelo komplet lepinja zauzelo je prvo mesto. Konkurencija je bila jaka, od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja plasirao na vrhu liste.
Na sajtu se navodi " da se ovo jelo sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom. Kombinacija se kratko peče i treba je zaliti pretopom od pečenja. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je nastala negde pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA UŽIČKI SPECIJALITET Kuvarica je dugo čuvala ovu tajnu, a sada je odlučila da je podeli
Užice je poznato po ovom specijalitetu.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.8, od maksimalnih 5, na drugom mestu nalazi se malezijski specijalitiet Roti canai. Na trećem mestu je Pao de queijo iz Brazila na četvrtom grčki specijalitet Bugaca, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.
Komentari(0)