JABUKE U ŠLAFROKU Starinski recept za svačiji džep, obožavaćete ga

16:00

Gastronomija 0

Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile

jabuke u šlafroku
Shutterstock

Sastojci:

2-3 jabuke, najbolje nakisele

2 jajeta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

8 kašika brašna

malo soli

malo mleka ili mineralne vode

kašičica šećera

mast ili ulje za prženje

šećer u prahu, cimet

Priprema: 

Od navedenih sastojaka napraviti testo, ali malo gušće nego za palačinke. Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i seći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Mogu se poprskati sokom od limuna, da ne potamne. Viljuškom umakati kolutove jabuka u testo i spuštati u vrelu masnoću, pa pržiti po par minuta sa obe strane. Testo treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka. Vaditi jabuke na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu zamirisanom vanilom i po želji cimetom.

(Trpeza/Jelena Vukelić)

sarma

Posna sarma po receptu Steve Karapandže

Gastronomija

12:00

2 decembar, 2024

Stevo Karapandža, istaknuti kuvar bivše Jugoslavije, poznat je po raznovrsnim receptima koji uključuju i posna jela. Iako su mnogi njegovi recepti usmereni na jela s mesom i mlečnim proizvodima, u njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se i posne opcije. Jedan od takvih recepata je posna sarma, prilagođena za vreme posta.

Komentari(0)

Loading