BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Pola pleha nestane dok trepneš!

Izvor: Trpeza

18:00

Gastronomija 0

Hladnu štrudlu umotajte u providnu foliju i biće sveža nekoliko dana.

štrudla sa orasima
Shutterstock

Ovaj slatkiš miriše na tradiciju i ljubav koju su naše bake ulagale u svaki zalogaj. Meka i vazdušasta korica, ispunjena bogatim nadevom od mlevenih oraha, budi uspomene na detinjstvo i domaće slatkiše koji su se pravili s posebnom pažnjom i strpljenjem.

Sastojci:

450 g brašna

20 g svežeg kvasca

300 ml toplog mleka

50 g putera

3 kašike šećera

3 kašike ulja

1 žumance

Za fil:

300 g mlevenih oraha

150 g šećera

1 vanilin šećer

100 ml mleka

Priprema:

U šerpi umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, puter i mleko. Stavite na tihu vatru da se smlači i dodajte izmrvljen kvasac i brašno (ostavite oko 100 g). Izmešajte, poklopite i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu ili dok se smesa ne udvostruči. Tada dodajte i ostatak brašna, umesite, poklopite i neka stoji 15 minuta. Izručite testo na pobrašnjenu podlogu i premesite. Ako se lepi za ruke, dodajte malo brašna, ali testo mora da bude meko. Poklopite ga šerpom tako da se ne lepi za nju i ostavite da stoji još jedan sat. Za fil, pomešajte orahe sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte malo po malo vrućeg mleka. Smesa ne treba da bude retka, pa ne morate potrošiti svo mleko. Naraslo testo podelite na 2 ili 3 dela u zavisnosti od dužine pleha i rastanjite oklagijom na 1 cm debljine. Namažite fil i urolajte. Poređajte štrudle u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40-50 minuta ili dok štrudla ne dobije zlatno-braon boju. Kada se ohladi, po želji pospite šećerom u prahu.

(Trpeza/Jelena Vukelić)

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading