MANASTIR OBNOVIO DEDA KRALJICE DRAGE MAŠIN Mesto gde se srpski patrijarh Pavle u mladosti iscelio od teške tuberkoloze

J. K.

19:19

Turizam 0

Manastir Vujan je manastir Srpske pravoslavne crkve, koji potiče iz trinaestog veka.

MANASTIR OBNOVIO DEDA KRALJICE DRAGE MAŠIN Mesto gde se srpski patrijarh Pavle u mladosti iscelio od teške tuberkoloze
Printscreen

 

Smešten je na šumovitoj padini, pod vrhom planine Vujan i nalazi se na sredini puta između Čačka i Gornjeg Milanovca, u ataru sela Prislonica. Manastir Vujan pripada eparhiji žičkoj, a slava manastira je Sabor svetog Arhangela Gavrila.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za vreme kralja Milutina, početkom 14. veka, monasi sa Svete gore Atonske, bežeći pred najezdom odmetnutih katolilčkih plaćenika katalana, ustrojili su monaški život u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Tu su osnovali manastir Obrovin, na oko 1000 metara udaljenost od mesta na kojem se danas nalazi manastir Vujan.

 

Od sakupljenih ostataka manastira Obrovin koji su Turci spalili 1597, na skrovitom mestu daleko od očiju Osmanlija sagrađen je manastir Vujan. Nad moštima isposnika iskopanim tokom gradnje, u mladosti se od teške tuberkuloze izlečio patrijarh srpski Pavle i u znak zahvalnosti za ozdravljenje život posvetio Bogu, a manastiru Vujan poklonio ručno rezbaren krst koji se čuva kao relikvija od neprocenjivog značaja.

Nikola Lunjevica, deda kraljice Drage Mašin, uz pomoć Lazara Mutapa (obojica vojvode iz Prvog i Drugog srpskog ustanka) odlučuju da sa svojim ljudima premeste manastir Obrovin na novu lokaciju. Podvukli su se pod planinu Vujan da bi se sakrili od Turaka i tako su od zidina koje su ovde preneli sagradili ovaj manastir 1804. odnosno završili ga 1805. godine.

Turci nikada nisu otkrili mesto na kome je nikao. Za to vreme je bio prilično sakriven, ali po izbijanju Prvog pa Drugog srpskog ustanka Turci su bili zaokupljeni novim problemima pa nisu ni stizali više da zavire na svako skrovito mesto. Tako da je manastir Vujan, što se bar Turaka tiče, ostao neprimećen.

Kada su Nikola Lunjevica i Lazar Mutap sa svojim ljudima sekli drveće, vadili panjeve i sređivali teren za gradnju novog manastira na mestu nekadašnje isposnice, naišli su na četiri grobne ploče na kojima ništa nije pisalo.

Odmah su znali da su to grobovi isposnika koji su boravili u isposnici dok to mesto nije zapustelo. Bili su prinuđeni da podignu ploče, otkopaju kosti i prenesu ih malo dalje, na mesto gde se i danas nalaze. Tako su otkopali tri groba a kad su otvorili četvrti naišli su na potpuno cele mošti jednog od vujanskih monaha isposnika.

Nad tim svetim moštima se od teške tuberkuloze iscelio i Gojko Stojčević (Patrijarh srpski Pavle), u to vreme svršeni bogoslov, kome je upravo bolest preokrenula život i usmerila ga na drugu stranu od one kojom je sam planirao da krene.

Manastir Vujan na mapi: 

Komentari(0)

Loading