DAN KADA JE ČITAVA SRBIJA PLAKALA Pre 12 godina upokojio se patrijarh Pavle, ova dva manastira značajna su za njegov život

Jelena Vamović

13:00

Turizam 0

Na današnji dan, pre 12 godina čitava Srbija je tog 15. novembra plakala, jer se upokojio jedan od najvećih srpskih patrijarha, koji je zbog svojih dela još za života bio smatran svecem.

DAN KADA JE ČITAVA SRBIJA PLAKALA Pre 12 godina upokojio se patrijarh Pavle, ova dva manastira značajna su za njegov život
rina.rs

 

Patrijarha Pavla mnogo toga veže za Zapadnu Srbiju i grad Čačak , a u maloj srpskoj Svetoj Gori kako još nazivaju Ovčar Banju je proveo i svoje prve monaške dane.

Nakon trogodišnjeg iskušeničkog staža u manastiru Blagoveštenje od 1945. do 1948. godine, u crkvi ovog manastira se  zamonašio,  a svoje svetovno ime Gojko (Stojčević) zamenio imenom Pavle, prema apsostolu Pavlu. Za duhovnika je izabrao starešinu manastira Jovanje, jeromonaha Makarija Milovanovića. Blagoveštenje je bio jedan od manastira u kome je često boravio i radi okrepljenja telesne snage u banjskim izvorima i mira u molitivi i razmišljanju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rina.rs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Osim ovog manastira, veliki značaj za život patrijarha Pavla ima još jedna svetinja u blizini grada Čačka, a to je manastir Vujan u kom se izlečio od tuberkuloze 1946. godine. On je tada do bogomolje prolazio peške šumovitim stazama, koje se danas nazivaju upravo Staze patrijarha Pavla ili staze zdravlja.

“Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti”, priča stari meštanin sela Gornja Trepča.

rina.rs

 

Iako su mu lekari predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je iscelenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

rina.rs

 

“To je staza zdravlja i staza isecelenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir”, kaže meštanin.

Staza koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču dugačka je 4,5 kilometara i predstavlja prirodnu oazu na obroncima Vujna, a skoro je dobila novu signalizaciju kako bi put bio olakšan svim putnicima namernicima.

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading