ČUDESNA LOZA S HILANDARA Bezdetnim roditeljima pomaže da dobiju dete (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Koliko je naš Hilandar poznat u Grčkoj, toliko je poznata i loza Svetog Simeona, ili bolje rečeno, on je poznat kroz tu lozu koja se u njemu nalazi.

ČUDESNA LOZA S HILANDARA Bezdetnim roditeljima pomaže da dobiju dete (VIDEO)
Shutterstock

Mnoge stotine pisama sa svih strana ove zemlje stižu preko godine u naš manastir, radi te loze. Jedan sabrat je zadužen da na ta pisma odgovara time što šalje paketiće sa tri zrna grožđa od nje, jednim parčetom orezanog lastara sa izdankom, i uputstvom za upotrebu. To se odvajkada tako činilo, ta se tradicija održala do danas, iako je prirodi monaškog poziva to strano, a i tehnički i vremenski predstavlja znatno opterećenje. O čemu se tu u stvari radi?

Loza Svetog Simeona jedna je od najvećih srpskih svetinja

Prema jednom predanju, ona je nikla iz Nemanjinog groba, 40 dana posle njegove smrti, znači negde krajem marta 1200. godine (pod uslovom da je Sveti Simeon umro 1200. a ne 1199. kako se navodi u nekim izvorima).

Prema drugom predanju, loza je nikla na tom istom mestu, ali sedam godina kasnije, kad su svečeve mošti odnesene u Studenicu, kao znak njegovog zaveštanja, da će ona ‘bezdetnim roditeljima pomagati da dobiju dete‘.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A uputstvo za upotrebu je sledeće: Tri zrna grožđa, obično suvog, i malo orezane loze. Najpre je neophodna iskrena molitva Sv. Simeonu Mirotočivom. Zatim se parče orezane loze stavlja u litar osvećene vode i tu vodu piju oba supružnika pomalo pre svakog jela tokom 40 dana. Za to vreme oni se uzdržavaju od svoje supružničke postelje, poste i čine svakodnevno 50 poklona, 25 ujutro s molitvom: ‘Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas’. Broj poklona može, po želji, da se udvostruči, to jest da se doda još pedeset dnevno s molitvom: ‘Presveta Bogorodice spasi nas’.

Kad tih četrdeset dana prođu, supružnici se ispovede i pričeste. Posle toga suprug uzima jedno zrno grožđa, a supruga preostala dva i odlaze u bračnu postelju. I to je sve.

Još jedna obaveza čeka ih posle začeća. Tokom trudnoće i dojenja deteta, kad se ono rodi, moraju da potpuno prestanu sa supružničkim odnosima i da žive celomudreno – u moralnoj čistoti.

 

ČUDESNA LOZA S HILANDARA Bezdetnim roditeljima pomaže da dobiju dete (VIDEO) Shutterstock
 

 

Mnoga su svedočenja kako je čudotvorna loza besplodnim supružnicima darovala porod. Najstarije datira iz 16. veka, kada je jedan bogati solunski paša, blagodareći ovom grožđu, dobio naslednika. U znak zahvalnosti, on je 1582. godine obdario Hilandar velikim imanjem zvanim Kakovo, koje je izvan granica Svete gore. S njega Hilandar i danas dobija najveće prinose. Paša je, čak kazuje predanje, svog sina poslao u Hilandar, želeći da se on zamonaši, ali su ga Hilandarci od toga odgovorili, videći da mu to ne bi bilo milo.

 

BONUS VIDEO:

Izvor: mondo, hronograf

Komentari(0)

Loading