BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Kako je jedna od retkih banja sa radioaktivnim izvorima, Gornja Trepča je zbog toga dobila naziv atomska banja, a u njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum. Britanski Gardijan je uvrstio među 10 najboljih banja Istočne Evrope.

BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO)
Shutterstock

Na svetskoj izložbi "Ekspo Dubai", uz autentične lepote i prirodna bogatstva naše zemlje, predstavljeni su i sadržaji srpskih banja. Među njima je i Atomska banja Gornja Trepča kod Čačka, koja je turistima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odavno poznata destinacija.

Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, jer su takvi termomineralni izvori prava retkost. Zovu ih izvorima zdravlja, na koje mnogi dolaze po vodu za piće. Specifičnih je karakteristika, pa se koristi i u terapijske svrhe, još od kako je 1890. godine napravljeno prvo banjsko kupatilo.

Nalazi se na vulkanskim stenama koje im daju prirodno magnetno polje, što je izuzetno značajno za terapiju kod pacijenata obolelih od neuroloških bolesti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gornja Trepča se nalazi u delu Srbije gde su smeštene najpoznatije banje poput Vrnjačke, Mataruške, Bogutovačke, i Ovčar banje. Njena glavna prednost je što je voda blago radioaktivna za razliku od većine termomineralnih izvora u Srbiji.

Banja se nalazi desetak kilometara od Gornjeg Milanovca, u neposrednoj blizini Ibarske magistrale, tako da se do nje lako stiže. Od Čačka je udaljena 18 km, a od Beograda 150 km.

Gornja Trepča je smeštena je na nadmorskoj visini od 460 metara, u uskoj kotlini rečice Banje, sa čije desne obale je strmi deo planine Vujan, dok je leva obala prostranija, a planina ima blagi nagib.

Obronci planine prekriveni su gustom šumom bresta, bukve i hrasta, ali i četinarskom šumom. Ovakav bogat biljni prekrivač predstavlja i zaštitu termalnih izvora od spoljnih uticaja, pre svega od hladnih severnih vetrova.

BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO) Shutterstock
 

 

KLIMA

Klima je izuzetno blaga (umereno kontinentalna), a temperatura vazduha nema većih dnevnih i godišnjih kolebanja. U julu i avgustu kada u ravničarskim predelima vladaju velike vrućine, u banji je temperatura niža za nekoliko stepeni, a noći su prijatne i sveže.

Zbog zaklonjenosti Banje planinskim vencima i gustim biljnim pokrivačem, vetrovi su manje jaki nego u ravničarskim delovima.

ATRAKCIJE U OKOLINI

Crkva Presvete Bogorodice se nalazi iznad samih izvora, u podnožju između planina Vujan i Bukovik, na desnoj strani rečice Besni potok. Crkva potiče iz 18. veka, zidana je od tesanog kamena-trahita, a pokrivena je ćeramidom. Pored fresaka, crkva ima i stare ikone koje potiču iz manastira Vujna, a delo su slikara Jeremije Mihailovića, nastale dvadesetih godina 19. veka.

BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO) vikipedija
 

 

Manastir Vujan sagrađen je, kako se pretpostavlja, u 14. veku. Više puta je podizan i rušen, a posle rušenja 1597. potpuno je opusteo. Posle više od dva veka, ponovo je obnovljen 1805. Manastir je zidan od lomljenog kamena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #Izvidjač_gm (@izvidjac_gm)

 

VODA I TERMOMINERALNI IZVORI

Voda Gornje Trepče je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna i akratoterma. Temperatura vode je od 28-31°C i u sebi između ostalih elemenata (magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum) sadrži i radioaktivne elemente uran, radon i radijum.

Glavna prednost banje je što je radioaktivnost niska, s obzirom da su visoko radioaktivne vode štetne po zdravlje.

Na osnovu analize koja je urađena iz 1990. pokazalo se da voda ima i selena. Istraživanje vode obavlja se svake 3 godine u Institutu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Beograd, a vode Gornje Trepče spadaju u najviše proučavane u Srbiji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selo.rs (@seoskiturizam)

 

Vode Gornje Trepče koriste se za lečenje niza bolesti:

REUMATSKE BOLESTI
Hronični inflamatorni reumatizam
- Bahterevljeva bolest,
- reumatoidni artritis,
Degenerativni reumatizam
- artroze zglobova;
- spondiloze i spondilatroze;
- diskopatije.
Ekstraartikularni reumatizam
- miofibrozitis;
fibrozitis, panikulitis tendinitis burzitis i psihogeni reumatizam.

NEUROPSIHIJATRIJSKE BOLESTI
- Multipla skleroza,
- Stanje posle prelezanog mijelitisa i encefalomijelitisa,
- Adhezivni spinalni arahnitis,
- Postraumatske mijelopatije,
- Cerebralna paraliza, mono i polineuritisi,
- Neuroze, neurastenije, distonije i depresivna stanja.

BOLESTI GASTROINTENSTINALNOG TRAKTA
- Hronični gastritis i duodenitisi,
- Ulkusna bolest zeluca i duodenuma bez komplikacija,
- Funkcionalne bolesti zeluca i duodenuma.

OBOLJENJA PERIFERNIH KRVNIH SUDOVA
- Hronična oboljenja arterijskog perifernog krvotoka,
- Hronični edemi venskog porekla.

KAKO STIĆI

Iz Beograda (150 km) i Novog Sada (240 km) dolazi se Ibarskom magistralom, preko Ljiga i Gornjeg Milanovca. Iz pravca Niša ili južne Srbije do banje se dolazi magistralnim putem preko Kruševca, Kraljeva i Mrčajevaca. Iz Užica i Crne Gore - preko Požege i Čačka, a iz Kragujevca i Istočne Srbije preko Knića i Mrčajevaca.

Postoje redovne autobuske linije do Čačka, odakle se preseda na lokalni autobus do banje. U turističkoj sezoni do Gornje Trepče postoje direktni autobusi iz Novog Sada i Beograda.

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading