Poljubio je majku i krenuo na streljanje: Svirepa smrt Save Šumanovića

14:00

Kultura 0

Sava Šumanović, istaknuti srpski slikar, pao je žrtvom ustaškog terora tokom Drugog svetskog rata, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u istoriji umetnosti.

Poljubio je majku i krenuo na streljanje: Svirepa smrt Save Šumanovića
Youtube/Printscreen

U noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, uz staro pravoslavno groblje u Sremskoj Mitrovici, zajedno sa još 150 građana Šida, ustaše su ubile čuvenog srpskog slikara Savu Šumanovića.

Sava Šumanović rođen je 22. januara 1896. godine u Vinkovcima. Od četvrte godine živeo je u Šidu, gde je razvio svoju umetničku strast i talenat.

Još kao mladi dečak, pokazivao je interesovanje za umetnost, inspirisan impresionističkim slikarstvom. Njegovo obrazovanje u umetničkim školama u Zagrebu i Parizu obeležilo je njegov stil i razvoj.

Tokom boravka u Parizu, stvarao je remek-dela poput "Doručka na travi" i "Pijane lađe", koji su ga učinili prepoznatljivim u umetničkom svetu.

Poljubio je majku i krenuo na streljanje: Svirepa smrt Save Šumanovića Printscreen
 

Tragičan kraj

Nakon povratka u Šid, Savin život je obeležen teškoćama. Mentalan slom i nesporazumi sa žirijem doveli su do njegovog povlačenja u rodni grad, gde je i dalje intenzivno slikao.

Tokom Drugog svetskog rata, Šid je postao deo Nezavisne Države Hrvatske, a Šumanović je uhapšen pod optužbom za srpski nacionalizam. Sa još 150 sugrađana, odveden je u Sremsku Mitrovicu gde je mučen i streljan.

Poljubio je majku i krenuo na streljanje: Svirepa smrt Save Šumanovića vikipedija/Sava Šumanović kao dete
 

Nasleđe

Sava Šumanović ostavio je iza sebe bogato nasleđe u vidu preko 400 dela, koja se čuvaju u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, dok se deo njegovih radova nalazi i u Galeriji Matice Srpske.

Sava Šumanović je bio više od slikara. Bio je simbol otpora i izraza srpskog duha, čije je delo preživelo i nadživelo svirepost rata.

Komentari(0)

Loading