Berba šljive u Šumadiji: Od voćnjaka do kazana za rakiju

Kiza R

19:00

Kultura 0

Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak

šljiva
Shutterstock

U Šumadiji, kraj avgusta i početak septembra imaju poseban ritam – to je vreme kada sazrevaju šljive, a voćnjaci postaju mesta okupljanja porodica, komšija i prijatelja. Berba šljive ovde nije samo poljoprivredni posao, već i društveni događaj u kojem se spajaju rad, pesma i priprema za jesenje pečenje rakije.

Miris zrele šljive u jutarnjoj izmaglici
Berba počinje rano ujutru, dok rosa još pokriva travu, a miris zrelih šljiva širi se voćnjakom. Ubrani plodovi pažljivo se slažu u džakove ili gajbice, a najlepše šljive se ostavljaju za pekmez i kolače, dok one prezrele završavaju u kaci za fermentaciju.

Zajednički posao – zajednička radost

Možda vas zanima:

U selima Šumadije, berba je prilika da se okupe rođaci i prijatelji. Dok jedni beru, drugi donose korpe, a treći prave osveženje – domaći sok od zove ili hladno pivo. Sve se radi uz priču, smeh i poneku šaljivu opasku, jer se veruje da i rakija „bolje ispada“ kad se pravi uz veselje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Put šljive od kace do kazana
Nakon berbe, šljive se muljaju i ostavljaju da fermentišu u velikim drvenim ili plastičnim kacama. Posle nekoliko nedelja, vreme je za pečenje rakije. Kazani se lože drvetom, a prvi miris „prepečenice“ širi se sokacima, najavljujući da je nova tura domaće šljivovice spremna.

šljiva Shutterstock
 

Ritual pečenja rakije
Pečenje rakije u Šumadiji je poseban ritual. Domaćin nadgleda temperaturu, proverava kvalitet prve čašice i obavezno „okadi“ kazan dimom. Uz kazan se obično peče i neki zalogaj – kobasica, slanina ili krompir ispod peke – jer se zna da druženje traje do duboko u noć.

Zašto berba šljive traje i danas
Iako se mnogi poslovi na selu modernizuju, berba šljive i dalje okuplja ljude kao nekada. Ona čuva duh zajedništva, prenosi znanje o pravljenju rakije i podseća da su neki ukusi – poput mirisa sveže pečene šljivovice – nezamenjivi.

manastir Kuveždin

Ruske monahinje u fruškogorskom manastiru i poslednji podvig jedne heroine

Kultura

12:00

29 septembar, 2025

Na jugozapadnim obroncima Fruške gore, na oko dva kilometra severno od sela Divoš, smestio se manastir Kuveždin. Okružen šumom, baštama i potokom koji protiče pored njegovih zidina, na nadmorskoj visini od oko 150 metara, on je kroz vekove bio i duhovno uporište i simbol istrajnosti. Posvećen je Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom, a njegova prošlost krije burna stradanja i neprekidna vaskrsavanja.

Komentari(0)

Loading