Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak

U Šumadiji, kraj avgusta i početak septembra imaju poseban ritam – to je vreme kada sazrevaju šljive, a voćnjaci postaju mesta okupljanja porodica, komšija i prijatelja. Berba šljive ovde nije samo poljoprivredni posao, već i društveni događaj u kojem se spajaju rad, pesma i priprema za jesenje pečenje rakije.
Miris zrele šljive u jutarnjoj izmaglici
Berba počinje rano ujutru, dok rosa još pokriva travu, a miris zrelih šljiva širi se voćnjakom. Ubrani plodovi pažljivo se slažu u džakove ili gajbice, a najlepše šljive se ostavljaju za pekmez i kolače, dok one prezrele završavaju u kaci za fermentaciju.
Zajednički posao – zajednička radost
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Put šljive od kace do kazana
Nakon berbe, šljive se muljaju i ostavljaju da fermentišu u velikim drvenim ili plastičnim kacama. Posle nekoliko nedelja, vreme je za pečenje rakije. Kazani se lože drvetom, a prvi miris „prepečenice“ širi se sokacima, najavljujući da je nova tura domaće šljivovice spremna.
Shutterstock
Ritual pečenja rakije
Pečenje rakije u Šumadiji je poseban ritual. Domaćin nadgleda temperaturu, proverava kvalitet prve čašice i obavezno „okadi“ kazan dimom. Uz kazan se obično peče i neki zalogaj – kobasica, slanina ili krompir ispod peke – jer se zna da druženje traje do duboko u noć.
Zašto berba šljive traje i danas
Iako se mnogi poslovi na selu modernizuju, berba šljive i dalje okuplja ljude kao nekada. Ona čuva duh zajedništva, prenosi znanje o pravljenju rakije i podseća da su neki ukusi – poput mirisa sveže pečene šljivovice – nezamenjivi.

Zaboravljeni zvuk razboja – kako su Srpkinje nekada tkale svoje domove
U starim srpskim kućama razboj je bio srce domaćinstva. Na njemu su vredne ruke domaćica stvarale tkanine, ćilime i nošnje, a svaki udarac drvene grede bio je ritam života.

SVETINJA U STENI: Misterija manastira Crna Reka koji nikada nije porušen, a čuvao je mošti najvećeg srpskog vladara
Manastir Crna Reka, skriven u klisuri između Tutina i Novog Pazara, jedno je od najneobičnijih i najtajanstvenijih mesta srpske duhovnosti. Uklesan u stenu iznad reke, sa crkvom u pećini i moštima Svetog Petra Koriškog, ovaj manastir vekovima privlači vernike, ali i ljubitelje istorije i prirode.

DIVIO MU SE CEO BEOGRAD, A SAD JE ZAVRŠIO KAO BESKUĆNIK: "Desi mi se da ne jedem ništa nekoliko dana" (VIDEO)
Nikola Vranić, kojeg često zovu gospodin sa asflata, bavio se više od tri decenije baletom, a onda je spletom okolnosti izgubio sve i od 2017. godine se uglavnom nalazi na ulici.

Smrt jugoslovenskog narodnog heroja i danas je misterija: Tvrdili su da je smaknut jer je pretendovao na Titovo mesto, maršal je samo jednom to komentarisao
Velika ljubav Iva Lole Ribara bila je njegova verenica Sloboda Trajković. Rođena je u Vrnjačkoj Banji 1918. godine, u godini kada je završen Prvi svetski rat. Njen otac Svetolik, ugledni apotekar, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode.

Ruske monahinje u fruškogorskom manastiru i poslednji podvig jedne heroine
Na jugozapadnim obroncima Fruške gore, na oko dva kilometra severno od sela Divoš, smestio se manastir Kuveždin. Okružen šumom, baštama i potokom koji protiče pored njegovih zidina, na nadmorskoj visini od oko 150 metara, on je kroz vekove bio i duhovno uporište i simbol istrajnosti. Posvećen je Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom, a njegova prošlost krije burna stradanja i neprekidna vaskrsavanja.
Komentari(0)