Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak
U Šumadiji, kraj avgusta i početak septembra imaju poseban ritam – to je vreme kada sazrevaju šljive, a voćnjaci postaju mesta okupljanja porodica, komšija i prijatelja. Berba šljive ovde nije samo poljoprivredni posao, već i društveni događaj u kojem se spajaju rad, pesma i priprema za jesenje pečenje rakije.
Miris zrele šljive u jutarnjoj izmaglici
Berba počinje rano ujutru, dok rosa još pokriva travu, a miris zrelih šljiva širi se voćnjakom. Ubrani plodovi pažljivo se slažu u džakove ili gajbice, a najlepše šljive se ostavljaju za pekmez i kolače, dok one prezrele završavaju u kaci za fermentaciju.
Zajednički posao – zajednička radost
Možda vas zanima:
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Možda vas zanima:
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Možda vas zanima:
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Možda vas zanima:
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.
Put šljive od kace do kazana
Nakon berbe, šljive se muljaju i ostavljaju da fermentišu u velikim drvenim ili plastičnim kacama. Posle nekoliko nedelja, vreme je za pečenje rakije. Kazani se lože drvetom, a prvi miris „prepečenice“ širi se sokacima, najavljujući da je nova tura domaće šljivovice spremna.
Shutterstock
Ritual pečenja rakije
Pečenje rakije u Šumadiji je poseban ritual. Domaćin nadgleda temperaturu, proverava kvalitet prve čašice i obavezno „okadi“ kazan dimom. Uz kazan se obično peče i neki zalogaj – kobasica, slanina ili krompir ispod peke – jer se zna da druženje traje do duboko u noć.
Zašto berba šljive traje i danas
Iako se mnogi poslovi na selu modernizuju, berba šljive i dalje okuplja ljude kao nekada. Ona čuva duh zajedništva, prenosi znanje o pravljenju rakije i podseća da su neki ukusi – poput mirisa sveže pečene šljivovice – nezamenjivi.
Tišina pre Aranđelovdana: Šta se u kući ne dira kad praznik dolazi sam
Sveti Arhangel Mihailo u srpskom narodu ne dolazi uz pesmu i veselje – već uz tišinu, poštovanje i red u kući. U danima pred praznik, ne viče se, ne raspravlja i ništa se iz doma ne iznosi bez potrebe
Zvezdana noć u selima: Zašto se u sredini jeseni gledalo nebo
Kad se dan skrati i sve utihne, naši stari su znali – tada se gleda nebo. Ne da se broje zvezde, već da se iz njih pročita šta dolazi, i u sebi pronađe mir
Danas su SVETI VRAČI, pomolite im se za ZDRAVLJE i obavezno ispoštujte OVE OBIČAJE - jedna stvar je STROGO ZABRANJENA
Praznik se slavi dva puta godišnje, 14. jula i 14. novembra
Danas se nebo spušta niže: Narodna verovanja za sredinu novembra
U narodnoj tradiciji, sredina novembra nije običan deo jeseni – to je vreme kada dan postaje tiši, nebo bliže, a duša traži tišinu više nego reč
CRNJANSKI JE NA NEVEROVATAN NAČIN OSVOJIO NAJLEPŠU BEOGRAĐANKU: Učinio je sve da je zavede, pa je varao IZA SVAKOG ĆOŠKA
Život Miloša Crnjanskog obeležia je jedna velika ljubav koji u gradio sa najlepšom Beograđankom Vidom Ružić, koja mu je bila podrška u svemu.
Komentari(0)