NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

Destilerija kod Rače kragujevačke proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu dok u Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije. Boca stara trideset godina prodata je prošle godine za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji.
Proizvodnja rakije u ovoj destileriji nastavak je porodične tradicije domaćina poreklom iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.
U ovoj destileriji kažu da je važno da se koštica odvaja od voća i da ništa što bi dalo gorčinu od ukusa ne završi u rakiji. Prerada voća se vrši tako što jestivi delovi ploda završe u rakiji, dakle samo plod koji možete da pojedete sa trake. Tako prerađeni plodovi idu u fermentore koji imaju izum mešača kljuka koji je jedinstven u procesu proizvodnje rakije i on je prvi put implementiran ovde.
Možda vas zanima:

MLADEN ŽIVI U LONDONU, A U RODNOM SELU PODIGAO ŠLJIVIKE ZA PONOS Petnaest hektara pod zasadom i preko 6.000 stabala autohtone sorte za najbolju srpsku rakiju(FOTO)
Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

Da li ste nekad probali RAKIJU OD SUVIH ŠLJIVA? Isplatljivija od proizvodnje šljivovice od svežih plodova
Šljive su naše blago, ali cene nisu tako atraktivne – da li je rakija od suvih šljiva možda jedan od načina da ostvarite viši prihod? Neće to biti u velikim količinama ali ko među prvima to uradi njemu i prihod.
Možda vas zanima:

MLADEN ŽIVI U LONDONU, A U RODNOM SELU PODIGAO ŠLJIVIKE ZA PONOS Petnaest hektara pod zasadom i preko 6.000 stabala autohtone sorte za najbolju srpsku rakiju(FOTO)
Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

Da li ste nekad probali RAKIJU OD SUVIH ŠLJIVA? Isplatljivija od proizvodnje šljivovice od svežih plodova
Šljive su naše blago, ali cene nisu tako atraktivne – da li je rakija od suvih šljiva možda jedan od načina da ostvarite viši prihod? Neće to biti u velikim količinama ali ko među prvima to uradi njemu i prihod.
Možda vas zanima:

MLADEN ŽIVI U LONDONU, A U RODNOM SELU PODIGAO ŠLJIVIKE ZA PONOS Petnaest hektara pod zasadom i preko 6.000 stabala autohtone sorte za najbolju srpsku rakiju(FOTO)
Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

Da li ste nekad probali RAKIJU OD SUVIH ŠLJIVA? Isplatljivija od proizvodnje šljivovice od svežih plodova
Šljive su naše blago, ali cene nisu tako atraktivne – da li je rakija od suvih šljiva možda jedan od načina da ostvarite viši prihod? Neće to biti u velikim količinama ali ko među prvima to uradi njemu i prihod.
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
„Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne. To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend“, kažu za medije.
Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da imaju najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da istu tu rakiju prodaju za skoro 15 hiljada evra.
Ova luksuzna šljivovica je proizvedena u ograničenoj seriji od 954 boce.
„Prva boca savršenstva je prodata na svetskoj aukciji i to po ceni od 1 750 0000 dinara što je ujedno i čini i najskuplje prodatim alkoholnim pićem iz Srbije svih vremena. Ta rakija je odležala 30 godina u hrastovim buradima, od hrasta kitnjaka, proizvedena je po staroj tehnologiji i nedavno je dobila ocenu od 19,9 pa je i najkvalitetnija srpska šljivovica svih vremena. Proizvodnja ove rakije nije bila ni malo laka i retko koji destilat može da dogura do njenog kvaliteta i da bude posle toliko godina takvog ukusa, mirisa i boje i da kada izvadite iz bureta i flaširate postane pravo savršenstvo“, dodaje tehnolog ove destilerije za medije.
Izvor: RINA

5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju: Sa rumom i višnjama vole odrasli, a od jagoda je omiljeni deci
Maj je idealno vreme za pripremu domaćih džemova jer počinje sezona sočnog, zrelog voća, posebno jagoda

TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE: Dodajte jednu stvar u testo i one će biti mekane i neće se lepiti za tiganj
Palačinke su omiljeni doručak i u slatkoj i u slanoj varijanti i ne postoji osoba koja ih nije pravila ili bar pokušala.

Najsočnija punjena pita koja se topi pod nepcima: Stare domaćice znaju šta valja, ukusan obrok spreman za 20 minuta
Donosimo vam najbolji recept za punjenu pitu koja se sprema očas posla.

MAKEDONCI SAMO OVAKO PRAVE PRŽENICE: Hleb potapaju u OVO zato su MEKŠE od NAŠIH, recept kakav NISTE VIDELI
Makedonski recept za prženice napravite deci za doručak

Jedete li i vi krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi vašem organizmu
Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna
Komentari(0)