NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!

21:00

Gastronomija 0

Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE  Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Rina

 

Destilerija kod Rače kragujevačke proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu dok u Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije. Boca stara trideset godina prodata je prošle godine za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji.

Proizvodnja rakije u ovoj destileriji nastavak je porodične tradicije domaćina poreklom iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.

U ovoj destileriji kažu da je važno da se koštica odvaja od voća i da ništa što bi dalo gorčinu od ukusa ne završi u rakiji. Prerada voća se vrši tako što jestivi delovi ploda završe u rakiji, dakle samo plod koji možete da pojedete sa trake. Tako prerađeni plodovi idu u fermentore koji imaju izum mešača kljuka koji je jedinstven u procesu proizvodnje rakije i on je prvi put implementiran ovde.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

„Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne. To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend“, kažu za medije.

Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da  imaju najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da istu tu rakiju prodaju za skoro 15 hiljada evra.

Ova luksuzna šljivovica je proizvedena u ograničenoj seriji od 954 boce.

„Prva boca savršenstva je prodata na svetskoj aukciji i to po ceni od 1 750 0000 dinara što je ujedno i čini i najskuplje prodatim alkoholnim pićem iz Srbije svih vremena. Ta rakija je odležala 30 godina u hrastovim buradima, od hrasta kitnjaka, proizvedena je po staroj tehnologiji  i nedavno je dobila ocenu od 19,9 pa je i najkvalitetnija srpska šljivovica svih vremena. Proizvodnja ove rakije nije bila ni malo laka i retko koji destilat može da dogura do njenog kvaliteta i da bude posle toliko godina takvog ukusa, mirisa i boje i da kada izvadite iz bureta i flaširate postane pravo savršenstvo“, dodaje tehnolog ove destilerije za medije.

Izvor: RINA

Tagovi:

Komentari(0)

Loading