NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

Destilerija kod Rače kragujevačke proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu dok u Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije. Boca stara trideset godina prodata je prošle godine za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji.
Proizvodnja rakije u ovoj destileriji nastavak je porodične tradicije domaćina poreklom iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.
U ovoj destileriji kažu da je važno da se koštica odvaja od voća i da ništa što bi dalo gorčinu od ukusa ne završi u rakiji. Prerada voća se vrši tako što jestivi delovi ploda završe u rakiji, dakle samo plod koji možete da pojedete sa trake. Tako prerađeni plodovi idu u fermentore koji imaju izum mešača kljuka koji je jedinstven u procesu proizvodnje rakije i on je prvi put implementiran ovde.
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

MLADEN ŽIVI U LONDONU, A U RODNOM SELU PODIGAO ŠLJIVIKE ZA PONOS Petnaest hektara pod zasadom i preko 6.000 stabala autohtone sorte za najbolju srpsku rakiju(FOTO)
Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

MLADEN ŽIVI U LONDONU, A U RODNOM SELU PODIGAO ŠLJIVIKE ZA PONOS Petnaest hektara pod zasadom i preko 6.000 stabala autohtone sorte za najbolju srpsku rakiju(FOTO)
Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.
Možda vas zanima:

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.

MLADEN ŽIVI U LONDONU, A U RODNOM SELU PODIGAO ŠLJIVIKE ZA PONOS Petnaest hektara pod zasadom i preko 6.000 stabala autohtone sorte za najbolju srpsku rakiju(FOTO)
Njegovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
„Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne. To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend“, kažu za medije.
Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da imaju najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da istu tu rakiju prodaju za skoro 15 hiljada evra.
Ova luksuzna šljivovica je proizvedena u ograničenoj seriji od 954 boce.
„Prva boca savršenstva je prodata na svetskoj aukciji i to po ceni od 1 750 0000 dinara što je ujedno i čini i najskuplje prodatim alkoholnim pićem iz Srbije svih vremena. Ta rakija je odležala 30 godina u hrastovim buradima, od hrasta kitnjaka, proizvedena je po staroj tehnologiji i nedavno je dobila ocenu od 19,9 pa je i najkvalitetnija srpska šljivovica svih vremena. Proizvodnja ove rakije nije bila ni malo laka i retko koji destilat može da dogura do njenog kvaliteta i da bude posle toliko godina takvog ukusa, mirisa i boje i da kada izvadite iz bureta i flaširate postane pravo savršenstvo“, dodaje tehnolog ove destilerije za medije.
Izvor: RINA

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.
Komentari(0)