Pićemo rakiju od prošle godine, šljiva je sada duplo manje: Loši vremenski uslovi desetkovali rod ovog voća, pozni prolećni mraz ih uništio
Loši vremenski uslovi ove sezone desetkovali su rod šljiva u čačanskom kraju, nadaleko čuvenom upravo po proizvodnji ovog voća.

Meštani okolnih sela uz osmeh kažu, iako im do šale baš i nije, da će se po svemu sudeći piti prošlogodišnja rakija, jer ove jeseni neće imati šta da založe u kazanima, poznatim i kao vesele mašine.
- Moji zasadi se prostiru na sedam hektara, a rod je ove godine manji za nekih 50 odsto. Sve je bilo kako treba, dok nisu krenuli mrazevi koji su uništili drugu polovinu. Međutim, ono što je ostalo moramo priznati da je dobrog kvaliteta jer pred samu berbu nije bilo kiše. To nas je Bog pogledao, kaže za RINU voćar Radomir Ljujić iz sela Mrčajevci.
Prodajna cena šljiva po kilogramu ove sezone je 15 dinara, dok voćari plate radnike po dnevnici od 4.000 dinara, zarada i nije preterano velika ako se uzme u obzir količina ovogodišnjeg roda.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Prema podacima Instituta za voćarstvo u Čačku, u Srbiji se godišnje proizvede od 300 do 600 hiljada tona ovog voća, ali zbog već pomenutih loših vremenskih uslova pitanje je da li će ovogodišnji rod preći i tu donju granicu.
- Poslednja zima je bila dosta topla, zatim smo tokom prolećnih meseci imali pozne mrazeve, sneg u aprilu, kišni maj i jun i nakon toga druga polovina juna i prva polovina avgusta u nekim predelima porpilično sušni. To su faktori koji su uticali na dosta slabiji rod šljive nego što je to uobičajeno”, rekao je dr Nebojša Milošević iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

Svetski magazin izdvojio 11 najboljih mesta za posetu u Srbiji: Raj su za oči i dušu, a ništa nije daleko!
Srbija je zemlja bogate istorije, netaknute prirode i živopisnih gradova

Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude

Šta se seje i sadi u aprilu: Proleće je stiglo, vreme je za cveće!
Zvanično je stiglo proleće. Vreme je da se vratite baštovanstvu. Ovaj mesec u bašti možete da posejete: grašak, šargarepu, luk, salatu i praziluk. Rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu.

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

PRAVILA PONAŠANJA U CRKVI: Šta predstavlja greh
Prema pisanju stranice manastira Jovanje, pravi smisao vaš odlazak u Crkvu imaće tek kada ispunite ovih 14 pravila.
Komentari(0)