DANAS JE MITROVDAN Veruje se da na ovaj dan nikako ne treba raditi jednu stvar

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom. Važi za jednu od najvećih slava u Srbiji i za njega se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.

DANAS JE MITROVDAN Veruje se da na ovaj dan nikako ne treba raditi jednu stvar
Alo

 

Mitrovdan je praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru kao jedinu pravu. Zbog toga je bačen u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Tajno je sahranjen, a prema predanju, njegov grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zbog toga prozvan Mirotočivi.

Širom Srbije postoji veliki broj hramova koji su posvećeni ovom svecu, uključujući crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nekada je Mitrovdan bio poznat i kao dan kada su se hajduci rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali na Đurđevdan sledeće godine. Zato se u narodu kaže: "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak". Navodno se po današnjem vremenu može zajključiti i kakva je zima. Ako danas bude mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snega. Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

U našem narodu se veruje da na Mitrovdan svako treba da ostane kod svoje kuće i da ovo nije dan za primanje gostiju. To ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i oni moraju da obavezno noće kod svoje kuće. Veruje se da će onaj koga mitrovdanska noć zatekne van doma, preko cele godine noćivati i "smucati se" po tuđim kućama.

Takođe, nekada je postojao običaj u Srbiji kod imućnijih porodica da se na Mitrovdan otpuštaju “sluge” kojima je istekao ugovor i da se unajmljuju novi. Uz to, u Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi decu, koliko god da su pogrešila, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

U Šumadiji seljaci u svaki ugao sobe stave belutak, da ih brani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze. Po tome kakvo je vreme na današnji dan, od davnina se predviđala predstojeća zima. Zato, svi pogled u nebo – ako danas bude kiše i mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snega. Lepo vreme, sa druge strane, najavljuje blagu zimu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading