OD 2012. GODINE SIMBOL JE SRPSKE POBEDE Šta je Natalijina ramonda i koje su njene osobine

M. M.

14:00

Kultura 0

Jedna osobina Natalijine ramonde je posebno zanimljiva.

OD 2012. GODINE SIMBOL JE SRPSKE POBEDE Šta je Natalijina ramonda i koje su njene osobine
Shutterstock

 

Natalijina ramonda ili kako je često nazivaju „balkanski feniks“ je endemska vrsta na Balkanskom poluostrvu, a njena staništa se nalaze na prostoru Srbije, Makedonije i severnom delu Grčke, na nadmorskoj visini od 350 do 2200 metara.

Otkriće ramonde na našim prostorima vezuje se za našeg najvećeg botaničara Josifa Pančića, koji je 1874. godine u Srbiji otkrio ramondu, koja se do tada smatrala endemitom Španije, i nazvao je ramonda serbika (Ramonda serbica).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle 10 godina dvorski lekar Obrenovića Sava Petrović na prostoru Niša otkriva još jednu vrstu ramonde sa drugačijom krunicom i listovima, a pošto je bio u službi kralja Milana Sava odlučuje da joj da ime Ramonda nathaliae, u čast kraljice Natalije.

Jedna osobina Natalijine ramonde je posebno zanimljiva. Ona ima osobinu koju među 300 000 poznatih cvetnica ima samo 30 biljnih vrsta, a to je da se u odsustvu vode potpuno osuši, a posle malo kiše ili polivanja može da oživi, zbog čega je dobila i nadimak „balkanski feniks“.

Navodno je 1928. botaničar Pavel Černjavski slučajno prosuo vodu na herbarijum u kome se nalazio uzorak osušene Natalijine ramonde. I ona je nakon toga oživela.

Zbog svoje osobine da ponovo oživi ona je odličan simbol srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a od 2012. godine nosi se u znak sećanja na pobedu u Prvom svetskom ratu.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by DaDa (@mo_blaise)

Komentari(0)

Loading