PEČENA POGAČA: Fina, mekana i sa kačkavaljem (RECEPT)

Izvor: Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Bakin recept kome ne možete odoleti

PEČENA POGAČA: Fina, mekana i sa kačkavaljem (RECEPT)
Shutterstock

Potrebno je: 

  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šečera
  • 50 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • 1-2  jaja
  • 550-600 gr brašna
  • 150 gr kačkavalja  gaude
  • 50 gr maslaca
  • malo susama soli

Priprema:

Kvasac izmrviti  dodati šećer  i malo mleka mlakog. Kad nadođe kvasac sipati ostatak mleka dodati jaja i ulje, brašno i malo soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti da nadođe 30 minuta, pa je razmesiti i izdvojiti 10 kuglica po oko 100 gr. Kuglice obrađene rukama pokriti 10 minuta da se ponovo kvasac aktivira. Svaku lopticu razviti u obliku tanjira, premazati tanko puterom, pa presaviti na pola. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading