CRNO VINO Nećete verovati zašto je dobro da pijete ovaj MOĆNI NEKTAR!

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Crno vino ima moćne antioksidante, a mnogi stručnjaci tvrde da njegovo umereno konzumiranje može imati zdravstvene prednosti.

vino
Shutterstock

Evo nekoliko mogućih koristi od konzumiranja crnog vina:

Kardiovaskularno zdravlje: Umereno konzumiranje crnog vina može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Antioksidansi u crnom vinu pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Zdravlje creva: Istraživanja sugerišu da crno vino može imati pozitivan efekat na zdravlje creva. Antioksidansi u vinu mogu doprineti očuvanju zdrave crevne flore.

Dijabetes tipa 2, ostoji veza između umerenog konzumiranja crnog vina i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2. Međutim, važno je napomenuti da se ovo odnosi na umerenu konzumaciju, a ne na prekomerno piće.

Krvni pritisak, antioksidansi u crnom vinu mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska.

Oštećenje mozga nakon moždanog udara, istraživanja su pokazala da crno vino može imati zaštitni efekat na mozak nakon moždanog udara.

Gubitak vida, antioksidansi u crnom vinu mogu doprineti očuvanju zdravlja očiju i smanjenju rizika od gubitka vida.

Karcinom dojke, postoji veza između umerenog konzumiranja crnog vina i smanjenog rizika od određenih vrsta raka, uključujući karcinom dojke.

Alkohol povećava estrogen u telu, hemikaliju koja podstiče rast ćelija raka. Međutim, sve su češća mišljenja naučnika da inhibitori aromataze (AI) u crnom vinu i u manjoj meri u belom vinu mogu smanjiti nivoe estrogena i povećati testosteron kod žena koje se približavaju menopauzi.

Istraživači kažu da je to možda razlog zašto je crno vino manje povezano sa povećanim rizikom od raka dojke nego druge vrste alkohola.

Rak pluća, antioksidansi u crnom vinu mogu imati zaštitni efekat protiv raka pluća.
Karcinom prostate, istraživanja su pokazala da umereno pijenje crnog vina može smanjiti rizik od karcinoma prostate.

Demencija, antioksidansi u crnom vinu mogu doprineti očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od demencije.

Depresija, iako nije potpuno razjašnjeno, neka istraživanja sugerišu da umereno konzumiranje crnog vina može smanjiti rizik od depresije.

Bolesti jetre, antioksidansi u crnom vinu mogu imati zaštitni efekat na jetru.

Duži životni vek, iako ovo nije potvrđeno, postoji verovanje da umereno konzumiranje crnog vina može doprineti dužem životnom veku, delom zbog njegovih zdravstvenih benefita.

Važno je napomenuti da se umerenost naglašava u svim ovim koristima. Preporučuje se da se pre konzumiranja crnog vina konsultujete sa svojim lekarom, posebno ako ste na terapiji ili imate zdravstvene probleme.

Komentari(0)

Loading