ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.

Vino
Rina

 

Slave su jedno od kulturnih nematerijalnih nasleđa, koje se punom snagom, željom i verom obeležavaju svake godine na teritoriji Srbije.

Ipak, pored porodične i vesele atmosfere, nasmejanih gostiju i velike bogate trpeze, dan kada jedan dom obeležava slavu sveca zaštitnika, pun je simbolike, običaja i verovanja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svaki element koji čini slavu ima čvrsto i bitno značenje. Tako, pored slavske sveće, žita i kolača, jedna slava ne bi bila moguća bez vina.

Vino ima veliku ulogu u hrišćanstvu, a od pamtiveka je prisutno na svakoj slavi. O njegovoj simbolici nam govori etnolog Snežana Ašanin.

ZAŠTO SE CRNO VINO KORISTI NA SLAVAMA? Postoji ozbiljna simbolika i velika uloga u hrišćanstvu Shutterstock
 

- Poznata rečenica kaže: "Na slavu se ne zove, na slavu se dolazi", što znači da svi koji znaju koju slavu slavite, doći će da vam čestitaju. Zato je na vama da ih dobro ugostite i pripremite gozbu, ali i glavna obeležja jedne slave - slavsko vino, žito, kolač i sveća.

Crno vino je oduvek bilo prisutno ka veoma važan simbol naše hrišćanske religije. Ono stoji, u ovom slučaju na slavskoj trpezi i predstavlja Hristovu krv.

Vino u simbolici ne stoji samostalno. Dok je ono Hristova krv, slavski kolač predstavlja njegovo telo. Kada se spoje, to znači da je kolač osveštan i to je znak da slava može da počne, piše Ona.rs.

Vino u kombinaciji sa slavskim kolačem je tu da, pre svega služi porodici koja obeležava slavu, a potom i gostima - navodi Snežana.

Kada dođe na red kraj slave i gašenje sveće, tada se ponovo uzima vino i njihme se gasi plamen. Rakija i vino su uglavnom prisutni na svim slavama, a ona su tu da takođe simbolizuju plodnost i berićetnost.

Komentari(0)

Loading