KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.

Crvena paprika u ishrani je ogromna podrška imunološkom sistemu, bogata je vitaminom C, koji je moćan antioksidans. Vitamin C pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija, jača odgovor imunog sistema na mikrobe i ima protivupalno dejstvo. Osim toga, crvena paprika sadrži i vitamin A, koji podržava zdravlje očiju i kože, kao i bela krvna zrnca.
Vitamin A i beta-karoten u crvenoj paprici, kojim obiluje, pružaju podršku vašem vidu i opštem zdravlju očiju. Takođe su korisni za zdravlje kože, zarastanje rana i rast belih krvnih zrnaca.
Crvena paprika je izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Pored vitamina C i A, sadrži i kalcijum, vitamin E, gvožđe, kalijum, magnezijum, beta-karoten, vitamin B6, folnu kiselinu, niacin i vitamin K1. Na primer, pola šolje sirove crvene paprike pruža 47% preporučenog dnevnog unosa vitamina A i 159% preporučenog unosa vitamina C.
Možda vas zanima:

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:

ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.

ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Crvena paprika je široko dostupna u supermarketima i na pijacama. Možete je koristiti u raznim jelima, kao što su salate, variva, umaci, punjene paprike i još mnogo toga.
Neki ljudi mogu imati problema sa varenjem spoljašnje kože crvene paprike. Za njih je preporučljivo peći paprike i ukloniti kožu kako bi se lakše svarile.
Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti!
Crvena papriku možete koristiti u raznim jelima, svežu i u salatama.
Dodajte iseckane crvene paprike u sveže salate. One će dodati hrskavost, slatkoću i bogatstvo boja.
Punjene paprike: Napunite crvene paprike mlevenim mesom, pirinčem, povrćem ili drugim sastojcima po vašem izboru. Pecite ih u rerni dok ne postanu mekane i sočne.
Dinstane paprike: Iseckajte crvenu papriku na trake i dinstajte je sa lukom, belim lukom i drugim povrćem. Ovo je odličan prilog uz meso ili ribu.
Ajvar je tradicionalna balkanska namirnica napravljena od pečenih crvenih paprika, belog luka, ulja i začina. Možete ga koristiti kao namaz, dodatak jelima ili umak.
Pripremite crvenu papriku za zimnicu. Na primer, možete napraviti crvene paprike tako što ćete ih očistiti, obariti u slanoj vodi, staviti u tegle i preliti sirćetom, šećerom i začinima Takođe, možete napraviti poparenu crvenu papriku tako što ćete je iseći na četiri dela i preliti je ključalom mešavinom vode, sirćeta, šećera, soli, konzervansa i vinobrana.
Dodajte iseckane crvene paprike u umake, čorbe i variva. One će obogatiti ukus i dodati boju.
Ispecite crvene paprike na roštilju ili u rerni dok ne postanu mekane i blago karamelizovane. Poslužite ih kao prilog ili dodatak drugim jelima.
Zapamtite da crvena paprika nije samo ukusna, već i veoma zdrava zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih hranljivih materija. Uživajte u njenim raznovrsnim ukusima a na korist zdravlju.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)