KRALJICA POVRĆA Crvena paprika je riznica ZDRAVLJA, iznenadićete se koliko samo ima VITAMINA C
Crvena paprika ili slatka paprika ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je korisno znati. Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti.
![paprika](/data/images/2023-10-05/63546_1696409307paprika1-rina_f.jpg?timestamp=1711666800)
Crvena paprika u ishrani je ogromna podrška imunološkom sistemu, bogata je vitaminom C, koji je moćan antioksidans. Vitamin C pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija, jača odgovor imunog sistema na mikrobe i ima protivupalno dejstvo. Osim toga, crvena paprika sadrži i vitamin A, koji podržava zdravlje očiju i kože, kao i bela krvna zrnca.
Vitamin A i beta-karoten u crvenoj paprici, kojim obiluje, pružaju podršku vašem vidu i opštem zdravlju očiju. Takođe su korisni za zdravlje kože, zarastanje rana i rast belih krvnih zrnaca.
Crvena paprika je izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Pored vitamina C i A, sadrži i kalcijum, vitamin E, gvožđe, kalijum, magnezijum, beta-karoten, vitamin B6, folnu kiselinu, niacin i vitamin K1. Na primer, pola šolje sirove crvene paprike pruža 47% preporučenog dnevnog unosa vitamina A i 159% preporučenog unosa vitamina C.
Možda vas zanima:
![Šargarepa](/data/images/2023-01-20/44568_shutterstock-2008219997_f.jpg)
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
![pšenične klice](/data/images/2024-04-30/86466_shutterstock-2155408763_f.jpg)
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:
![Šargarepa](/data/images/2023-01-20/44568_shutterstock-2008219997_f.jpg)
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
![pšenične klice](/data/images/2024-04-30/86466_shutterstock-2155408763_f.jpg)
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Možda vas zanima:
![Šargarepa](/data/images/2023-01-20/44568_shutterstock-2008219997_f.jpg)
ŠARGAREPA Koren prepun zdravlja, a evo kako se pravi sok
Šargarepa je dvogodišnja biljka narandžaste boje koja se najčešće uzgaja u baštama. Njen koren je vretenast, a listovi su tamne boje i veoma lekoviti. Šargarepa se može dodavati u salate, supe ili se mešati sa voćem.
![pšenične klice](/data/images/2024-04-30/86466_shutterstock-2155408763_f.jpg)
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
Crvena paprika je široko dostupna u supermarketima i na pijacama. Možete je koristiti u raznim jelima, kao što su salate, variva, umaci, punjene paprike i još mnogo toga.
Neki ljudi mogu imati problema sa varenjem spoljašnje kože crvene paprike. Za njih je preporučljivo peći paprike i ukloniti kožu kako bi se lakše svarile.
Dakle, neka crvena paprika češće nađe mesto na vašoj trpezi kako biste iskoristili sve njene zdravstvene prednosti!
Crvena papriku možete koristiti u raznim jelima, svežu i u salatama.
Dodajte iseckane crvene paprike u sveže salate. One će dodati hrskavost, slatkoću i bogatstvo boja.
Punjene paprike: Napunite crvene paprike mlevenim mesom, pirinčem, povrćem ili drugim sastojcima po vašem izboru. Pecite ih u rerni dok ne postanu mekane i sočne.
Dinstane paprike: Iseckajte crvenu papriku na trake i dinstajte je sa lukom, belim lukom i drugim povrćem. Ovo je odličan prilog uz meso ili ribu.
Ajvar je tradicionalna balkanska namirnica napravljena od pečenih crvenih paprika, belog luka, ulja i začina. Možete ga koristiti kao namaz, dodatak jelima ili umak.
Pripremite crvenu papriku za zimnicu. Na primer, možete napraviti crvene paprike tako što ćete ih očistiti, obariti u slanoj vodi, staviti u tegle i preliti sirćetom, šećerom i začinima Takođe, možete napraviti poparenu crvenu papriku tako što ćete je iseći na četiri dela i preliti je ključalom mešavinom vode, sirćeta, šećera, soli, konzervansa i vinobrana.
Dodajte iseckane crvene paprike u umake, čorbe i variva. One će obogatiti ukus i dodati boju.
Ispecite crvene paprike na roštilju ili u rerni dok ne postanu mekane i blago karamelizovane. Poslužite ih kao prilog ili dodatak drugim jelima.
Zapamtite da crvena paprika nije samo ukusna, već i veoma zdrava zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih hranljivih materija. Uživajte u njenim raznovrsnim ukusima a na korist zdravlju.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)