OVO MORATE PROČITATI Iz česme ili flaširana VODA, vrlo važno za ZDRAVLJE, a evo šta kažu naučnici!

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Voda iz česme ili flaširana? To je pitanje koje često postavljamo kada biramo između ova dva izvora vode.

Voda
Shutterstock

Evo nekoliko činjenica koje vam mogu pomoći da donesete odluku:

Voda iz česme:

Stručnjaci ističu da je voda iz česme najsigurnija opcija za piće. Ona sadrži normalnu količinu natrijuma i ne opterećuje bubrege. Više od 50 miligrama natrijuma na litar vode može negativno uticati na zdravlje bubrežnog sistema.

Možda vas zanima:

Hlor: Voda iz česme obično sadrži zaostalu koncentraciju hlora kako bi se obezbedila bezbednost. Iako je količina obično bezbedna, može uticati na ukus vode.

Možda vas zanima:

Filtriranje: Ako želite poboljšati ukus vode iz česme, možete koristiti filtere. Međutim, većina filtera je napravljena od plastike, pa je važno da budete oprezni pri izboru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Flaširana voda:

Mikroplastika: Nedavna istraživanja su pokazala da flaširana voda može sadržati četvrtinu miliona komada plastike, uključujući i nanoplastiku koja nastaje kada se mikroplastika razgrađuje. Ovo je zabrinjavajuće za zdravlje.

Postoje tri vrste flaširane vode: prirodna mineralna voda, izvorska voda i flaširana voda za piće. Mineralna voda se filtrira kroz stene i prirodno se prečišćava dodavanjem minerala. Iako se često smatra netaknutom, i ona može biti kontaminirana.

Nisu sve mineralne vode iste i da je važno čitati etikete na flaširanim vodama kako bi se znalo šta se kupuje. Ljudi sa različitim zdravstvenim problemima treba da povedu računa o količini pojedinih minereala u vodi, pa tako pacijenti koji imaju predispoziciju za stvaranje kamenca u organizmu treba da izbegavaju mineralne vode, a da uzimaju negazirane alkalne vode. Zatim, kada su u pitanju srčani bolesnici oni bi trebalo da izbegavaju vodu sa visokim sadržajem natrijuma i  osobe sa endokrinim problemima bi trebalo da povedu računa prilikom odabira mineralne vode jer pojedine vode sadrže jod, koji u određenim situacijama može da blokira rad štitne žlezde.

U krajnjem slučaju, izbor između vode iz česme i flaširane vode zavisi od vaših ličnih preferencija, okolnosti i prioriteta. Važno je da ostanete hidrirani i da birate opciju koja vam najviše odgovara.

Komentari(0)

Loading