STARINSKI SLATKIŠ KOJI SVI VOLE Recept za baklave sa orasima i keksom, sočne i preukusne da im nećete odoleti

Miloš Milenović

21:00

Gastronomija 0

Oduševićete se.

baklava prelivena mlekom
Shutterstock

 

Ako ste ljubitelj baklave, predstavljamo vam bakin recept za ovu starinsku poslasticu sa orasima i keksom.

Potrebno je:

Priprema:

U šerpu sipati 400 gr šećera, dodati vodu i sećer, limun kao i vanilin šećer i kuvati 5 - 6 minuta  i napraviti sirup. Ohladiti.

U činiju žicom umutiti jaja dodati šećer po želji, pola ulja, jogurt  keks i orahe i sve izjednačiti. 

Koru raširiti, premazati uljem, pa dodati drugu koru i nju premazati, a u dno dodati fila i rasporediti po širini i uviti u rolnicu. 

Ređati u podmazan pleh. Poseći na manje rolnice po želji i premazati uljem. 

Peći baklavu na 200 stepeni 30 - 40 minuta da lepo porumeni.  Preliti sa sirupom i ostaviti da upije i ohladi. 

sir

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije

Gastronomija

15:00

21 avgust, 2025

U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

Komentari(0)

Loading