BAKLAVA PO BAKINOM RECEPTU Tradicionalni recept star više od 100 godina, oduševićete se rezultatom

Miloš Milenović

16:00

Gastronomija 0

Što duže stoji, sve je lepša ukusnija i sočnija!

BAKLAVA PO BAKINOM RECEPTU Tradicionalni recept star više od 100 godina, oduševićete se rezultatom
Shutterstock
 
Baklave su jedan od omiljenih slatkiša na našim prostorima, a iako se u poslednje vreme pojavilo mnogo novih načina pravljenja, te se u nju stavlja čokolada, plazma, mak i drugo, mi vam donosimo pravi tradicionalni recept koji je provereno fenomenalan!
 
A njena tajna je u ovome - što duže stoji, sve je lepša ukusnija i sočnija!
 
Potrebno je:
 
  • 1 kg tankih kora
  • 500 g oraha
  • 250 g prezli
  • 1 kg šećera
  • pola litre ulja
  • malo kisele vode
 
Priprema:
 
Svaku koru posuti uljem koje ste pomešali sa kiselom vodom (u jednoj šolji, malo ulja malo vode). Na treću koru posuti sitno samlevene orah i prezle.
 
Ređati u pleh sve dok se ne potroši sav materijal. Odozgo treba da ostane kora. Iseći baklavu na kockice ili trouglove, pa staviti da se peče. Kada je gotovo, posle oko sat vremena izvaditi i ostaviti da se ohladi.
 
BAKLAVA PO BAKINOM RECEPTU Tradicionalni recept star više od 100 godina, oduševićete se rezultatom Shutterstock
 

 

Preliv:
 
U pola litre vode skuvajte 1 kg šećera. Potrebno je da uvri polovina vode. Po ukusu možete da dodate i malo limuna.
 
Preliti pečenu baklavu koja se ohladila vrućim prelivom i ostaviti da se ohladi i dobro upije pre služenja.
 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading