ZABORAVLJENI STARINSKI KOLAČ "DAMEN KAPRIC" KOJI SAMO NAŠE BAKE PRAVE: Jeftin i ukusan - recept sa papira
"Damen kapric" je zaboravljeni starinski kolač koji samo naše bake prave po receptu sa papira, a jeftin je i ukusan
U jelima naših baka svi uživamo, jer nas vraćaju u detinjstvo i pri samom mirisu, a kamo zalogaju.
One prave vrhunsku seljačku proju koja se uz jogurt topi u ustima i nijedna ne može da joj parira.
Osim slanih specijaliteta ni slatki im nisu ništa slabija strana.
Stare torte, kolači, slatke pite...
Sve to je činilo naše odrastanje, a tako ćete sada videti kako se pravi jedan zaboravljeni starinski kolač "Damen kapric".
Jako je jeftin, a ukus za čistu desetku.
Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:
10 kašika brašna
6 žumanaca
1 prašak za pecivo
6 kašika šećera
4 kašike mleka
200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja
Za posipanje i premazivanje:
100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)
5 kašika džema od kajsija
Za fil:
9 kašika šećera
6 belanaca
Ovo je priprema:
Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
POSNE Toblerone brza i ukusna poslastica za celu porodicu
Post odmiče a naša potreba da se zasladimo je konstantna. Danas donosimo recept za brze i ukusne posne toblerone u kojima ćete uživati.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
Komentari(0)