ZABORAVLJENI STARINSKI KOLAČ "DAMEN KAPRIC" KOJI SAMO NAŠE BAKE PRAVE: Jeftin i ukusan - recept sa papira
"Damen kapric" je zaboravljeni starinski kolač koji samo naše bake prave po receptu sa papira, a jeftin je i ukusan

U jelima naših baka svi uživamo, jer nas vraćaju u detinjstvo i pri samom mirisu, a kamo zalogaju.
One prave vrhunsku seljačku proju koja se uz jogurt topi u ustima i nijedna ne može da joj parira.
Osim slanih specijaliteta ni slatki im nisu ništa slabija strana.
Stare torte, kolači, slatke pite...
Sve to je činilo naše odrastanje, a tako ćete sada videti kako se pravi jedan zaboravljeni starinski kolač "Damen kapric".
Jako je jeftin, a ukus za čistu desetku.
Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:
10 kašika brašna
6 žumanaca
1 prašak za pecivo
6 kašika šećera
4 kašike mleka
200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja
Za posipanje i premazivanje:
100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)
5 kašika džema od kajsija
Za fil:
9 kašika šećera
6 belanaca
Ovo je priprema:
Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)