ZABORAVLJENI STARINSKI KOLAČ "DAMEN KAPRIC" KOJI SAMO NAŠE BAKE PRAVE: Jeftin i ukusan - recept sa papira
"Damen kapric" je zaboravljeni starinski kolač koji samo naše bake prave po receptu sa papira, a jeftin je i ukusan

U jelima naših baka svi uživamo, jer nas vraćaju u detinjstvo i pri samom mirisu, a kamo zalogaju.
One prave vrhunsku seljačku proju koja se uz jogurt topi u ustima i nijedna ne može da joj parira.
Osim slanih specijaliteta ni slatki im nisu ništa slabija strana.
Stare torte, kolači, slatke pite...
Sve to je činilo naše odrastanje, a tako ćete sada videti kako se pravi jedan zaboravljeni starinski kolač "Damen kapric".
Jako je jeftin, a ukus za čistu desetku.
Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:
10 kašika brašna
6 žumanaca
1 prašak za pecivo
6 kašika šećera
4 kašike mleka
200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja
Za posipanje i premazivanje:
100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)
5 kašika džema od kajsija
Za fil:
9 kašika šećera
6 belanaca
Ovo je priprema:
Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu

Kačamak sa prženim crnim lukom i sirom – zaboravljena varijanta iz Stare planine
Zaboravite na instant palentu – u jugoistočnoj Srbiji, naročito po selima oko Stare planine i Pirota, kačamak se pravio od krupno mlevenog kukuruznog brašna, kuvao dugo, a posluživao sa prženim crnim lukom, ovčijim sirom i mašću.

SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice
Komentari(0)