IZVRSTAN STARINSKI KOLAČ "Damen kapric", jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača
Zaboravljeni, starinski kolač sa prostora Vojvodine.

Sastojci
Za koru:
– 4 žumanceta
– 4 kašike šećera
– 80 gr (pola šolje) masti
– 1 dl (pola šolje) mleka
– 200 gr brašna
– 1 puna kašičica praška za pecivo
– 1 puna kašičica rendane limunove korice
Za šam:
Možda vas zanima:

STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:

STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
Možda vas zanima:

STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.

VRAĆAJU U DETINJSTVO Starinski medenjaci koji se tope u ustima
Medenjaci su starinski kolači koji svojim mirisom na med i cimet vraćaju u vreme detinjstva, u vreme porodičnih okupljanja i praznika.
– 4 belanceta
– 1 kašika limunovog soka
– 8 kašika šećera
I još:
– 400 gr džema od kajsija
– 80 gr mlevenih oraha
Priprema:
Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju.
U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati.
Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.
Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste.
Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.
Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.
Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza.
Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.
Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.
Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče.
Ovo je jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača za svaki dan za koji sigurno uvek imate sve sastojke u kući. U originalni recept ne idu orasi, ali je sa njima kolač ipak mnogo lepšeg ukusa.
Prijatno!

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.

Stari recept za bakinu štrudlu: Da vam kuća zamiriše na dom, spremite ovaj nezaboravni desert
Umesto mlevenih oraha možete da koristite mleveni mak
Komentari(0)