STARINSKE LEDENE KIFLICE Tope se u ustima, a jako jednostavne za napraviti
Ovakvi kolačići su kulinarski evergrin. Kažu da su sve lepše što duže stoje, ali je problem što nestanu za čas.

Sastojci
brašno 3 šolje
šećer 3 kašike
vanilin šećer 1 kesica
prašak za pecivo 1 kesica
so na vrh noža
mleko 1 šolja
domaći pekmez po potrebi
Priprema
U dubljoj posudi izmešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte mast i utrljajte je rukama da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte, šećer, vanil šećer i postepeno dodajte mleko da možete da umesite čvrsto testo. Šolja mleka bi trebala da bude dovoljna, ali ako vam se učini da je testo suvo slobodno dodajte još.
Umešeno testo uvijte u foliju i ostavite preko noći u frižideru da se dobro ohladi, da bude što čvršće i hladno. Testo podelite na pet jufki, svaku razvucite u pravougaonik i isecite 8 kvadrata.
Možda vas zanima:

IZVRSTAN STARINSKI KOLAČ "Damen kapric", jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača
Zaboravljeni, starinski kolač sa prostora Vojvodine.

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

IZVRSTAN STARINSKI KOLAČ "Damen kapric", jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača
Zaboravljeni, starinski kolač sa prostora Vojvodine.

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Možda vas zanima:

IZVRSTAN STARINSKI KOLAČ "Damen kapric", jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača
Zaboravljeni, starinski kolač sa prostora Vojvodine.

Majstorski recept za sočnu pitu koja nema konkurenciju: Svideće se i najvećim gurmanima, od ovog nema boljeg obroka
Svim ljudima koji uživaju u hrani ova pita biće jedno od omiljenih jela.
Na svaki stavite po kašičicu pekmeza, presavijte krajeve, pa blago pritisnite i slažite u pleh sa pek papirom. Rernu ugrejte na 180 stepeni i pecite oko 15 minuta, pazeći da ostanu blede. Kada se malo prohlade uvaljajte kiflice u prah šećer.
Prijatno!
Izvor: blic

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije
Komentari(0)