OVAKAV PREBRANAC SE OBAVEZNO PRAVI ZA VREME POSTA: Zbog 1 sastojka je najsočniji - recept znaju samo stare žene
Prebranac za vreme posta se obavezni pravi sa belim vinom jer je zbog njega najsočniji, a recept znaju samo stare žene
Ideje za kuvana jela tokom Božićnog posta svima dobro dođu, jer nekada se ljude zasite svega što jedu.
Od posne sarme, podvarka, sočne pite sa jabukama, pečurkama...
Sve to su specijaliteti koji su najčešće na meniju tokom tih dana.
Možda vas zanima:
KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku
PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Možda vas zanima:
KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku
PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Možda vas zanima:
KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku
PREBRANAC NA BAKIN NAČIN: Ovakav još niste probali (VIDEO)
Tako je sladak da ćete "obrisati" tanjire
Pred vama je sada ono što svi obožavate, a to je posni prebranac, samo na jo ukusniji način.
Belo vino mu daje ukus koji obara sa nogu i nema šanse ćete ga praviti više bez tog napitka.
Sastojci sa receptom su tu:
biber po ukusu
4 veće stabljike praziluka
so po ukusu
30 ml ulja
800 g pasulja iz konzerve
2 kašike brašna
3 kašike suvog kvasca
4 mlevena čena belog luka
1 grančica ruzmarina
300 ml biljnog mleka
100 ml belog vina
Ovo je priprema:
Odrežite vrhove praziluka, tamo gde počinju stabljike da se rascvetavaju. Poređajte praziluk po plehu, pa pecite 35-40 minuta na 200°C.
U tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri, pa dodajte brašno i beli luk, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Dodajte postepeno biljno mleko, mešajući čitavo vreme dok smesa ne postane glatka. Ubacite grančicu ruzmarina i sipajte belo vino, promešajte, pa ostavite da proključa.
Nakon toga kuvajte još 5-6 minuta uz neprestano mešanje, kako bi se zgusnuo. Uklonite grančicu ruzmarina, pa dodajte kvasac.
Pobiberite i posolite po ukusu.
Praziluk presecite po dužini, pa izvadite unutrašnjost, a spoljašnju ljusku koja je preprečena bacite.
Unutrašnjost praziluka izgnječite, pa ga ubacite zajedno sa pasuljem.
Dobro promešajte pa pecite prebranac oko 15-20 minuta na 200°C, odnosno dok ne porumeni.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Komentari(0)