STARE SRPKINJE PRAVE SAMO OVAKVU POGAČU BEZ KVASCA: Mekano testo - drugi dan je još ukusnija

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Stare Srpkinje prave pogaču bez kvasca koja je drugi dan još ukusnija, a testo i te kako mekano

pogača
Shutterstock

Često se dešava da kod kuće ostanemo bez hleba, pa se bacimo u kuhinju i napravimo ukusnu pogaču.

Najbolje ih prave naše bake jer one znaju kako testo treba da ispadne da bi se ona topila u ustima.

Još ako je jedete onako vruću uz neki namaz to je pun pogodak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sada je pred vama još lakša priprema starih Srpkinja jer se pravi bez kvasca, ali to uopšte neće uticati na njenu mekoću.

Potrebni sastojci za ovaj recept su:

malo soli

1 kg brašna

500 ml kisele vode

1 prašak za pecivo

200 ml kiselog mleka

Ovo je priprema:

U brašno dodajte so i prašak za pecivo pa sve izmešajte rukom dobro. Zatim dodajte kiselo mleko i postepeno dok mesite testo rukom, dodajte pomalo kisele vode sve dok ne umesite svo brašno.

Da biste lakše umesili pogaču, testo podelite na dva dela pa svaki deo premesite na radnom pultu.

Testo rastanjite rukom, premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.


supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading