Dan valja započeti jednom rakijicom – zabluda ili lek?
Istraživanja jesu potvrdila da umerene količine alkohola utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulaciju, kao i da količine do 10 g snižavaju nivo lošeg holesterola, ali, da li svaki dan zaista treba započinjati „jednom ljutom“…

Naš narod duboko je uveren da je domaća rakija „lek za sve“ pa se tako veruje, ali i praktikuje započinjanje dana čašicom jedne „ljute“. Istina je i da mnogi kardiolozi i internisti često svojim pacijentima preporuče po jednu „domaću“ ujutru. A šta kaže nauka? Za sada, istraživanja su pokazala da umerene količine alkohola mogu da utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulacija, kao i da količine do 10 g alkohola snižavaju nivo lošeg holesterola, a povećavaju koncentraciju dobrog.
Da šteti – nije dokazano
– To je zabluda da mala čašica rakije ujutru širi arterijske krvne sudove. Do sada su urađena ozbiljna ispitivanja, razne studije o uticaju alkohola na miokard, srčani mišić. Istraživanja nisu dokazala da mala količina alkohola deluje štetno na srčani mišić. Ali, sve više od toga, još ako se to ispijanje alkohola upražnjava svakodnevno, i te kako deluje loše na srčani mišić – objašnjava kardiolog dr Rodoljub Ristić podsećajući da ljudi sa anginom pektoris često jednom rakijicom praktikuju da šire krvne sudove.
Od alkohola srce je sve slabije
– Alkohol ima svoj metabilazam. Kada se pije, alkohol se u digestivnom traktu razlaže, dolazi do depozita masnoće i lipida u srcu tj. srčanim vlaknima i na taj način srčana snaga postaje sve manja. Vremenom, kod ljudi koji su navikli da piju, to se svakodnevno odražava na rad srčanog mišića – naglašava dr Ristić i dodaje da je činjenica samo to da nije dokazano da mala čašica rakije ujutru deluje štetno na srčani mišić. Ali, samo jedna čašica!
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Više stradaju apstinenti i neumereni
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Možda vas zanima:

Domaći likeri i rakije – od travarice do orahovače
Kako su se pravili i kako su nekada korišćeni u narodnoj medicini

Da li znate da je stroj za pečenje rakije bio prvi srpski patent: Kako su izgledali tadašnji pronalasci?
U Muzeju nauke i tehnike možete videnti i patenei velikana srpske nauke poput akademika Mihaila Petrovića Alasa, dr Vladimira Stanojevića i akademika Miomira Vukobratovića.
Kardiolozi ističu da su ispitivanja pokazala da osobe koje umereno piju alkohol smanjuju rizik da stradaju od bolesti srca, šloga ili kancera, u poređenju sa apstinentima ili onima koji preteruju u konzumiranju žestokih pića. Kardiolog dr Predrag Mitrović navodi podatak da, na primer, osobe koje povremeno ili umereno konzumiraju alkohol, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.
Umerene doze su…
Kada se kaže „umereno“ konzumiranje, pijenje alkohola, lekari ističu da to znači jedno ili dva pića dnevno koja sadrže do 10 g alkohola. Na primer, krigla piva od 3,5 dl, čaša vina od 1,5 dl ili čašica žestokog pića 0,3 dl. Zbog fizičke konstitucije, brzini resorpcije i metabolizma alkohola, lekari naglašavaju da muškarci mogu da popiju dva pića na dan, a žene samo jedno.
(Telegraf)

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)