Dan valja započeti jednom rakijicom – zabluda ili lek?
Istraživanja jesu potvrdila da umerene količine alkohola utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulaciju, kao i da količine do 10 g snižavaju nivo lošeg holesterola, ali, da li svaki dan zaista treba započinjati „jednom ljutom“…

Naš narod duboko je uveren da je domaća rakija „lek za sve“ pa se tako veruje, ali i praktikuje započinjanje dana čašicom jedne „ljute“. Istina je i da mnogi kardiolozi i internisti često svojim pacijentima preporuče po jednu „domaću“ ujutru. A šta kaže nauka? Za sada, istraživanja su pokazala da umerene količine alkohola mogu da utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulacija, kao i da količine do 10 g alkohola snižavaju nivo lošeg holesterola, a povećavaju koncentraciju dobrog.
Da šteti – nije dokazano
– To je zabluda da mala čašica rakije ujutru širi arterijske krvne sudove. Do sada su urađena ozbiljna ispitivanja, razne studije o uticaju alkohola na miokard, srčani mišić. Istraživanja nisu dokazala da mala količina alkohola deluje štetno na srčani mišić. Ali, sve više od toga, još ako se to ispijanje alkohola upražnjava svakodnevno, i te kako deluje loše na srčani mišić – objašnjava kardiolog dr Rodoljub Ristić podsećajući da ljudi sa anginom pektoris često jednom rakijicom praktikuju da šire krvne sudove.
Od alkohola srce je sve slabije
– Alkohol ima svoj metabilazam. Kada se pije, alkohol se u digestivnom traktu razlaže, dolazi do depozita masnoće i lipida u srcu tj. srčanim vlaknima i na taj način srčana snaga postaje sve manja. Vremenom, kod ljudi koji su navikli da piju, to se svakodnevno odražava na rad srčanog mišića – naglašava dr Ristić i dodaje da je činjenica samo to da nije dokazano da mala čašica rakije ujutru deluje štetno na srčani mišić. Ali, samo jedna čašica!
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Više stradaju apstinenti i neumereni
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Kardiolozi ističu da su ispitivanja pokazala da osobe koje umereno piju alkohol smanjuju rizik da stradaju od bolesti srca, šloga ili kancera, u poređenju sa apstinentima ili onima koji preteruju u konzumiranju žestokih pića. Kardiolog dr Predrag Mitrović navodi podatak da, na primer, osobe koje povremeno ili umereno konzumiraju alkohol, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.
Umerene doze su…
Kada se kaže „umereno“ konzumiranje, pijenje alkohola, lekari ističu da to znači jedno ili dva pića dnevno koja sadrže do 10 g alkohola. Na primer, krigla piva od 3,5 dl, čaša vina od 1,5 dl ili čašica žestokog pića 0,3 dl. Zbog fizičke konstitucije, brzini resorpcije i metabolizma alkohola, lekari naglašavaju da muškarci mogu da popiju dva pića na dan, a žene samo jedno.
(Telegraf)

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima
Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Hladovina i kašika: Letnja okrepa sa srpske trpeze
Kad bi sunce upržilo, a zapisi pružili najgušću senku, domaćice u srpskim selima posluživale su jednostavna, osvežavajuća jela — ono što rashlađuje telo i veseli dušu.

Meso u ćupu: Zaboravljena tehnika srpskih domaćinstava za čuvanje hrane bez frižidera
Kako su naši preci čuvali meso mesecima bez struje i tehnologije — uz pomoć masti, ćupa i znanja koje traje vekovima.

Najukusniji starinski kolač sa jabukama - naše bake su ga redovno pravile: Ne postoji bolji, a ni lakši recept
Lak recept za najukusniju starinsku lenju pitu
Komentari(0)