Dan valja započeti jednom rakijicom – zabluda ili lek?
Istraživanja jesu potvrdila da umerene količine alkohola utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulaciju, kao i da količine do 10 g snižavaju nivo lošeg holesterola, ali, da li svaki dan zaista treba započinjati „jednom ljutom“…
Naš narod duboko je uveren da je domaća rakija „lek za sve“ pa se tako veruje, ali i praktikuje započinjanje dana čašicom jedne „ljute“. Istina je i da mnogi kardiolozi i internisti često svojim pacijentima preporuče po jednu „domaću“ ujutru. A šta kaže nauka? Za sada, istraživanja su pokazala da umerene količine alkohola mogu da utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulacija, kao i da količine do 10 g alkohola snižavaju nivo lošeg holesterola, a povećavaju koncentraciju dobrog.
Da šteti – nije dokazano
– To je zabluda da mala čašica rakije ujutru širi arterijske krvne sudove. Do sada su urađena ozbiljna ispitivanja, razne studije o uticaju alkohola na miokard, srčani mišić. Istraživanja nisu dokazala da mala količina alkohola deluje štetno na srčani mišić. Ali, sve više od toga, još ako se to ispijanje alkohola upražnjava svakodnevno, i te kako deluje loše na srčani mišić – objašnjava kardiolog dr Rodoljub Ristić podsećajući da ljudi sa anginom pektoris često jednom rakijicom praktikuju da šire krvne sudove.
Od alkohola srce je sve slabije
– Alkohol ima svoj metabilazam. Kada se pije, alkohol se u digestivnom traktu razlaže, dolazi do depozita masnoće i lipida u srcu tj. srčanim vlaknima i na taj način srčana snaga postaje sve manja. Vremenom, kod ljudi koji su navikli da piju, to se svakodnevno odražava na rad srčanog mišića – naglašava dr Ristić i dodaje da je činjenica samo to da nije dokazano da mala čašica rakije ujutru deluje štetno na srčani mišić. Ali, samo jedna čašica!
Možda vas zanima:
NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:
NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:
NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Više stradaju apstinenti i neumereni
Možda vas zanima:
NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:
NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Kardiolozi ističu da su ispitivanja pokazala da osobe koje umereno piju alkohol smanjuju rizik da stradaju od bolesti srca, šloga ili kancera, u poređenju sa apstinentima ili onima koji preteruju u konzumiranju žestokih pića. Kardiolog dr Predrag Mitrović navodi podatak da, na primer, osobe koje povremeno ili umereno konzumiraju alkohol, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.
Umerene doze su…
Kada se kaže „umereno“ konzumiranje, pijenje alkohola, lekari ističu da to znači jedno ili dva pića dnevno koja sadrže do 10 g alkohola. Na primer, krigla piva od 3,5 dl, čaša vina od 1,5 dl ili čašica žestokog pića 0,3 dl. Zbog fizičke konstitucije, brzini resorpcije i metabolizma alkohola, lekari naglašavaju da muškarci mogu da popiju dva pića na dan, a žene samo jedno.
(Telegraf)
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
Komentari(0)