Dan valja započeti jednom rakijicom – zabluda ili lek?
Istraživanja jesu potvrdila da umerene količine alkohola utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulaciju, kao i da količine do 10 g snižavaju nivo lošeg holesterola, ali, da li svaki dan zaista treba započinjati „jednom ljutom“…

Naš narod duboko je uveren da je domaća rakija „lek za sve“ pa se tako veruje, ali i praktikuje započinjanje dana čašicom jedne „ljute“. Istina je i da mnogi kardiolozi i internisti često svojim pacijentima preporuče po jednu „domaću“ ujutru. A šta kaže nauka? Za sada, istraživanja su pokazala da umerene količine alkohola mogu da utiču na širenje krvnih sudova i tako poboljšavaju cirkulacija, kao i da količine do 10 g alkohola snižavaju nivo lošeg holesterola, a povećavaju koncentraciju dobrog.
Da šteti – nije dokazano
– To je zabluda da mala čašica rakije ujutru širi arterijske krvne sudove. Do sada su urađena ozbiljna ispitivanja, razne studije o uticaju alkohola na miokard, srčani mišić. Istraživanja nisu dokazala da mala količina alkohola deluje štetno na srčani mišić. Ali, sve više od toga, još ako se to ispijanje alkohola upražnjava svakodnevno, i te kako deluje loše na srčani mišić – objašnjava kardiolog dr Rodoljub Ristić podsećajući da ljudi sa anginom pektoris često jednom rakijicom praktikuju da šire krvne sudove.
Od alkohola srce je sve slabije
– Alkohol ima svoj metabilazam. Kada se pije, alkohol se u digestivnom traktu razlaže, dolazi do depozita masnoće i lipida u srcu tj. srčanim vlaknima i na taj način srčana snaga postaje sve manja. Vremenom, kod ljudi koji su navikli da piju, to se svakodnevno odražava na rad srčanog mišića – naglašava dr Ristić i dodaje da je činjenica samo to da nije dokazano da mala čašica rakije ujutru deluje štetno na srčani mišić. Ali, samo jedna čašica!
Možda vas zanima:

Rtanj u čaši – rakija sa mirisom planinskog čaja
U podnožju misteriozne planine Rtanj, poznate po legendama, piramidalnom obliku i lekovitom bilju, rađa se jedno posebno piće – rtanjska rakija. Ona u sebi spaja snagu voća i mirise rtanjskog čaja, stvarajući aromu koja podseća na letnje jutro na planini.

Berba šljive u Šumadiji: Od voćnjaka do kazana za rakiju
Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak
Možda vas zanima:

Rtanj u čaši – rakija sa mirisom planinskog čaja
U podnožju misteriozne planine Rtanj, poznate po legendama, piramidalnom obliku i lekovitom bilju, rađa se jedno posebno piće – rtanjska rakija. Ona u sebi spaja snagu voća i mirise rtanjskog čaja, stvarajući aromu koja podseća na letnje jutro na planini.

Berba šljive u Šumadiji: Od voćnjaka do kazana za rakiju
Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak
Možda vas zanima:

Rtanj u čaši – rakija sa mirisom planinskog čaja
U podnožju misteriozne planine Rtanj, poznate po legendama, piramidalnom obliku i lekovitom bilju, rađa se jedno posebno piće – rtanjska rakija. Ona u sebi spaja snagu voća i mirise rtanjskog čaja, stvarajući aromu koja podseća na letnje jutro na planini.

Berba šljive u Šumadiji: Od voćnjaka do kazana za rakiju
Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak
Više stradaju apstinenti i neumereni
Možda vas zanima:

Rtanj u čaši – rakija sa mirisom planinskog čaja
U podnožju misteriozne planine Rtanj, poznate po legendama, piramidalnom obliku i lekovitom bilju, rađa se jedno posebno piće – rtanjska rakija. Ona u sebi spaja snagu voća i mirise rtanjskog čaja, stvarajući aromu koja podseća na letnje jutro na planini.

Berba šljive u Šumadiji: Od voćnjaka do kazana za rakiju
Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak
Možda vas zanima:

Rtanj u čaši – rakija sa mirisom planinskog čaja
U podnožju misteriozne planine Rtanj, poznate po legendama, piramidalnom obliku i lekovitom bilju, rađa se jedno posebno piće – rtanjska rakija. Ona u sebi spaja snagu voća i mirise rtanjskog čaja, stvarajući aromu koja podseća na letnje jutro na planini.

Berba šljive u Šumadiji: Od voćnjaka do kazana za rakiju
Kako kraj avgusta i početak septembra pretvaraju sela Šumadije u mirisne radionice za najpoznatiji srpski napitak
Kardiolozi ističu da su ispitivanja pokazala da osobe koje umereno piju alkohol smanjuju rizik da stradaju od bolesti srca, šloga ili kancera, u poređenju sa apstinentima ili onima koji preteruju u konzumiranju žestokih pića. Kardiolog dr Predrag Mitrović navodi podatak da, na primer, osobe koje povremeno ili umereno konzumiraju alkohol, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.
Umerene doze su…
Kada se kaže „umereno“ konzumiranje, pijenje alkohola, lekari ističu da to znači jedno ili dva pića dnevno koja sadrže do 10 g alkohola. Na primer, krigla piva od 3,5 dl, čaša vina od 1,5 dl ili čašica žestokog pića 0,3 dl. Zbog fizičke konstitucije, brzini resorpcije i metabolizma alkohola, lekari naglašavaju da muškarci mogu da popiju dva pića na dan, a žene samo jedno.
(Telegraf)

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.
Komentari(0)