RECEPT ZA PERKELT, LJUTKASTI GULAŠ: JELO KOJE SE NAJVIŠE SPREMA U BAČKOJ, U VOJVODINI
Karakteristično jelo za Bačku je perkelt, ljutkasti gulaš sa svinjetinom.

Smatra se mađarskim jelom sa mnogo luka i dinstanog mesa. Kažu da je najbolji ako se kuva u kotliću na tihoj vatri. Mi smo ga pripremali sa teletinom.
SASTOJCI :
1kg telećeg mesa
500gr crnog luka
3 čena belog luka
1 šargarepa
100gr celera
1 ljuta paprika
150gr slanine
2 paradajza
3 kasičice tucane paprike
1l crvenog vina
so, biber, lovorov list
POSTUPAK :
Meso i slaninu kratko propržiti na ulju. Izvaditi iz šerpe, posoliti i pobiberiti. U istu posudu staviti šargarepu, beli i crni luk, celer i papriku. Dinstati nekoliko minuta, zatim dodati meso i paradajz. Sve preliti vinom i vratiti na šporet. Što se meso duže krčka perkelt je sve ukusniji.
Prijatno!

Grci ovako spremaju musaku: Odmah zapišite recept, vaši najmiliji će smazati ceo ručak za tren oka
Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista.

Ovako Makedonci prave punjene paprike: Razlikuju se od naših, ali su prste da poližete, obavezno probajte recept
Spremite najmilijima ručak kojem neće odoleti.

PRAVO OSVEŽENJE ZA LETNJE DANE: Isprobajte recept za supu od paradajza i lubenice
Ovaj recept će vas naprosto oboriti s nogu!


Banatske savijačice ili gibančice po receptu naših baka
Testo je zaštitni znak banatske kuhinje, a savijačice su sigurno pri vrhu te liste, odmah posle krofni, štrudli i pogačica sa čvarcima.
Komentari(0)