Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

U zabačenim selima Gornje Jablanice, između Medveđe, Bojnika i Lebana, nekada je svaka kuća znala recept za "komat" – jednostavno, ali hranljivo jelo koje se danas gotovo potpuno izgubilo.
Komat je bio seljačka pita bez fila, ali sa dušom. Pravio se od svega nekoliko sastojaka koje je svako domaćinstvo uvek imalo: brašna, soli, vode, masti ili ulja i eventualno – malo kiselog mleka. Ipak, ono što ga izdvaja je način pripreme – pečenje u zemljanom saču i kidanje rukama, bez sečenja.
Kako se pravio pravi "komat"?
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Možda vas zanima:

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Recept je jednostavan, ali svaki kraj je imao svoju varijaciju. Prema kazivanjima starijih meštanki sela Gajtan i Ravni Del:
Zamesi se meko testo od pšeničnog brašna, mlake vode, prstohvata soli i kašike svinjske masti.
Testo se podeli na 2–3 jufke, razvuče rukama i preklopi nekoliko puta, slično kao kod lisnatog testa.
U tepsiju se sipa mast, u nju se položi testo i peče se u rerni ili pod sačem dok ne porumeni.
Nema fila – testo se samom sebi "dopada", kako kažu žene iz tog kraja.
Po želji, u testo se moglo dodati i mrvicu sira, krompira ili prženog luka, ali u svojoj izvornoj formi komat je bio suva, ali masna i zlatna pita, idealna za doručak uz kiselo mleko.
Hrana siromašnih, bogatog ukusa
Komat se pravio kad "nema jaja, nema mesa, a čovek gladan". Ipak, bio je omiljen jer se brzo pravio, dugo ostajao svež, i nije zahtevao skupe sastojke. Deca su ga nosila u torbi za školu, a muškarci na njivu – narezan na parčiće, umotan u platno.
Zašto je nestao iz kuhinje?
Sa modernizacijom ishrane i dolaskom zamrznutih pita i bureka, komat je nestao iz svakodnevnog života. Danas ga prave samo bake u nekoliko sela Gornje Jablanice, najčešće kao uspomenu na detinjstvo i miris doma.
Postoji inicijativa Kulturnog centra iz Lebana da se komat uvrsti u nematerijalno kulturno nasleđe regiona, kao deo autohtone kuhinje juga Srbije.

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)