HOMOLJSKI KAČAMAK Svetski poznato jelo
Homoljski kačamak se priprema od posebne vrste kukuruza, tačnije belog kukuruznog brašna, koga su još naši stari nazivali starim seljačkim tvrduncem
Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na istoku Srbije, u Homolju, ali i Zviždu kačamak je vrhunski i neprevaziđen specijalitet, koji je s pravom uvršten i na jelovnike nekih od najpoznatijih evropskih restorana.
Ono što razlikuje pripremu holmoljskog kačamaka od onih na koje smo navikli, jeste tradicionalno suđe za pripremu, ali i sama vrsta kukuruza koja se koristi. Ovaj se specijalitet sprema u kotliću koji treba biti tučan ili od bakra.
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Možda vas zanima:
Ovako se pravi najukusniji sprski kačamak: Domaćice otkrile u čemu je tajna, kao prilog se obavezno dodaje 1 stvar
Nekada smatran sirotinskom hranom, kačamak je danas pravi egzotični obrok
Tajni recept iz Homolja: Kačamak sa sirom i „prženom surutkom“
Zaboravljena poslastica iz vremena naših baka
Sada sledi sama priprema.
Najbolje je homoljski kačamak pripremati na otvorenom ognjištu, ali to nije obavezno. U kotlić se sipaju dva litra vode i sačekamo da voda provri. Tada na red dolazi so, koju dodajte više ili manje, po ukusu. Kada je voda dovoljno slana, dodaje se belo kukuruzno brašno i meša drvenom varjačom nekih 35 minuta da se sve grudvice dobro razbiju i brašno skuva.
Znaćete da je kačamak gotov onda kada se počne lepo odvajati od stenki kotlića. Tradicionalni način pripreme podrazumeva i da se gotov kačamak istrese odmah na drvenu dasku ili lopar, koji se izrađuje od bukve. Kačamak se zatim seče na komade i to isključivo koncem ili drvenim nožem, nikako metalnim ili plastičnim.
Kada je kačamak gotov, domaćini ga na sto iznose zajedno sa nadaleko poznatim homoljskim sirom, ovčijim ili kravljim, koji se često meša i sa mlekom. Homoljski kačamak možete jesti i uz kiselo mleko, ali i uz kuvana mesna jela, poput gulaša ili paprikaša ,,bećara“. Odlično se slaže i sa prženim mesom, naročito hladnim pečenjem, što predstavlja idealnu kombinaciju toplog i hladnog.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Komentari(0)