TRADICIONALNO JELO Recept za ukusnu domaću srpsku čorbu
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima
Kako se pravi domaća srpska čorba.
Crni luk sitno iseckajte i stavite u šerpu sa malo masti ili ulja.
Pržite dok luk ne omekša.
Meso isecite na manje kockice i dodajte u šerpu sa lukom.
Pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte alevu papriku, biber i sitno iseckan beli luk, pa pržite još nekoliko minuta.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Dodajte paradajz pire i kuvajte još 5 minuta.
Dodajte vodu, lovorov list i pustite da jelo proključa.
Smanjite vatru i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju, oko 45-60 minuta.
Posolite po ukusu i poslužite toplu.
Vreme kuvanja mesa zavisi od vrste, ukoliko pravite s piletinom nemojte previše kuvati kako se meso ne bi poptuno raspalo.
Ukoliko je junetina u pitanju ostavite malo duže da se kuva.
Zašto je dobra i hranljiva srpska čorba
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima. Evo nekih od hranljivih sastojaka koje ćete pronaći u ovom jelu:
Proteini: Meso u čorbi je bogato proteinima, koji su esencijalni za održavanje mišićne mase i zdravlja kostiju.
Vlakna: Šargarepa i krompir su bogati vlaknima, koja su važni za zdravlje probavnog sistema.
Vitamini: Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje vida i imuniteta. Paprika je bogata vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa. Krompir sadrži vitamin B6, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema.
Minerali: Meso i povrće u čorbi su bogati mineralima kao što su gvožđe, cink i kalijum, koji su važni za zdravlje kostiju, krvnih ćelija i mišića.
Antioksidanti: Crni luk i beli luk sadrže antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Uz sve ove hranljive sastojke, srpska čorba je ukusna i jednostavna za pripremu, pa je idealna opcija za zdrav i hranljiv obrok.
Sastojci
Potrebno:
500 gr mesa (teleće, junetina ili pileće)
1 velika glavica crnog luka
2-3 srednje velike šargarepe
1-2 srednje velika krompira
1-2 veće paprike
2 čena belog luka
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica bibera
3 lista lovora
so
1 kašika masti ili ulja
3 kašike paradajz pirea
2 litre vode
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(0)