TRADICIONALNO JELO Recept za ukusnu domaću srpsku čorbu
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima
Kako se pravi domaća srpska čorba.
Crni luk sitno iseckajte i stavite u šerpu sa malo masti ili ulja.
Pržite dok luk ne omekša.
Meso isecite na manje kockice i dodajte u šerpu sa lukom.
Pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte alevu papriku, biber i sitno iseckan beli luk, pa pržite još nekoliko minuta.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Možda vas zanima:
NAJSAVRŠENIJA DOMAĆA SRPSKA KISELA ČORBA: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo
Idealan način da okrepite organizam i unesete zdravo povrće
Banatski lenger – starinski specijalitet koji je nekada krasio vojvođanske trpeze
Banatski lenger je jedno od onih starih jela koje su nekada domaćice često pripremale, a danas se retko nalazi na trpezama. Ovaj specijalitet vojvođanske kuhinje nekada je bio nezaobilazan deo obroka u banatskim domaćinstvima, a njegov jednostavan, ali bogat ukus čini ga pravim gastronomskim blagom.
Dodajte paradajz pire i kuvajte još 5 minuta.
Dodajte vodu, lovorov list i pustite da jelo proključa.
Smanjite vatru i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju, oko 45-60 minuta.
Posolite po ukusu i poslužite toplu.
Vreme kuvanja mesa zavisi od vrste, ukoliko pravite s piletinom nemojte previše kuvati kako se meso ne bi poptuno raspalo.
Ukoliko je junetina u pitanju ostavite malo duže da se kuva.
Zašto je dobra i hranljiva srpska čorba
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima. Evo nekih od hranljivih sastojaka koje ćete pronaći u ovom jelu:
Proteini: Meso u čorbi je bogato proteinima, koji su esencijalni za održavanje mišićne mase i zdravlja kostiju.
Vlakna: Šargarepa i krompir su bogati vlaknima, koja su važni za zdravlje probavnog sistema.
Vitamini: Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje vida i imuniteta. Paprika je bogata vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa. Krompir sadrži vitamin B6, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema.
Minerali: Meso i povrće u čorbi su bogati mineralima kao što su gvožđe, cink i kalijum, koji su važni za zdravlje kostiju, krvnih ćelija i mišića.
Antioksidanti: Crni luk i beli luk sadrže antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Uz sve ove hranljive sastojke, srpska čorba je ukusna i jednostavna za pripremu, pa je idealna opcija za zdrav i hranljiv obrok.
Sastojci
Potrebno:
500 gr mesa (teleće, junetina ili pileće)
1 velika glavica crnog luka
2-3 srednje velike šargarepe
1-2 srednje velika krompira
1-2 veće paprike
2 čena belog luka
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica bibera
3 lista lovora
so
1 kašika masti ili ulja
3 kašike paradajz pirea
2 litre vode
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Komentari(0)