TRADICIONALNO JELO Recept za ukusnu domaću srpsku čorbu

10:00

Gastronomija 0

Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima

Srpska čorba
Printscreen/Instagram

Kako se pravi domaća srpska čorba.

Crni luk sitno iseckajte i stavite u šerpu sa malo masti ili ulja.

Pržite dok luk ne omekša.
Meso isecite na manje kockice i dodajte u šerpu sa lukom.
Pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.

Dodajte alevu papriku, biber i sitno iseckan beli luk, pa pržite još nekoliko minuta.

Možda vas zanima:

Dodajte šargarepu i krompir iseckane na kockice i papriku iseckanu na režnjeve.

Možda vas zanima:

Promešajte sve zajedno i pržite nekoliko minuta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dodajte paradajz pire i kuvajte još 5 minuta.
Dodajte vodu, lovorov list i pustite da jelo proključa.

Smanjite vatru i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju, oko 45-60 minuta.

Posolite po ukusu i poslužite toplu.

Vreme kuvanja mesa zavisi od vrste, ukoliko pravite s piletinom nemojte previše kuvati kako se meso ne bi poptuno raspalo.
Ukoliko je junetina u pitanju ostavite malo duže da se kuva.

 

Zašto je dobra i hranljiva srpska čorba

Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima. Evo nekih od hranljivih sastojaka koje ćete pronaći u ovom jelu:

Proteini: Meso u čorbi je bogato proteinima, koji su esencijalni za održavanje mišićne mase i zdravlja kostiju.
Vlakna: Šargarepa i krompir su bogati vlaknima, koja su važni za zdravlje probavnog sistema.
Vitamini: Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje vida i imuniteta. Paprika je bogata vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa. Krompir sadrži vitamin B6, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema.
Minerali: Meso i povrće u čorbi su bogati mineralima kao što su gvožđe, cink i kalijum, koji su važni za zdravlje kostiju, krvnih ćelija i mišića.
Antioksidanti: Crni luk i beli luk sadrže antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Uz sve ove hranljive sastojke, srpska čorba je ukusna i jednostavna za pripremu, pa je idealna opcija za zdrav i hranljiv obrok.

Sastojci

Potrebno:

500 gr mesa (teleće, junetina ili pileće)
1 velika glavica crnog luka
2-3 srednje velike šargarepe
1-2 srednje velika krompira
1-2 veće paprike
2 čena belog luka
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica bibera
3 lista lovora
so
1 kašika masti ili ulja
3 kašike paradajz pirea
2 litre vode

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading