TRADICIONALNO JELO Recept za ukusnu domaću srpsku čorbu
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima
Kako se pravi domaća srpska čorba.
Crni luk sitno iseckajte i stavite u šerpu sa malo masti ili ulja.
Meso isecite na manje kockice i dodajte u šerpu sa lukom.
Pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
Dodajte alevu papriku, biber i sitno iseckan beli luk, pa pržite još nekoliko minuta.
Možda vas zanima:
MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara
ČORBADŽIJSKA MANDŽA: Starinsko jelo koje se pripremalo samo za bogatu klasu - ukus je neverovatan
Ovaj divni ručak poznat i pod nazivom čorbadžijski gulaš ostaviće vas bez teksta
Možda vas zanima:
MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara
ČORBADŽIJSKA MANDŽA: Starinsko jelo koje se pripremalo samo za bogatu klasu - ukus je neverovatan
Ovaj divni ručak poznat i pod nazivom čorbadžijski gulaš ostaviće vas bez teksta
Možda vas zanima:
MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara
ČORBADŽIJSKA MANDŽA: Starinsko jelo koje se pripremalo samo za bogatu klasu - ukus je neverovatan
Ovaj divni ručak poznat i pod nazivom čorbadžijski gulaš ostaviće vas bez teksta
Možda vas zanima:
MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara
ČORBADŽIJSKA MANDŽA: Starinsko jelo koje se pripremalo samo za bogatu klasu - ukus je neverovatan
Ovaj divni ručak poznat i pod nazivom čorbadžijski gulaš ostaviće vas bez teksta
Možda vas zanima:
MONASI U VREME POSTA STALNO PRAVE ČORBU OD KROMPIRA I ŠARGAREPE: Najukusnije jelo na vodi - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave najukusniju čorbu od krompira i šargarepe na vodi, po receptu sa Hilandara
ČORBADŽIJSKA MANDŽA: Starinsko jelo koje se pripremalo samo za bogatu klasu - ukus je neverovatan
Ovaj divni ručak poznat i pod nazivom čorbadžijski gulaš ostaviće vas bez teksta
Dodajte paradajz pire i kuvajte još 5 minuta.
Dodajte vodu, lovorov list i pustite da jelo proključa.
Smanjite vatru i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju, oko 45-60 minuta.
Vreme kuvanja mesa zavisi od vrste, ukoliko pravite s piletinom nemojte previše kuvati kako se meso ne bi poptuno raspalo.
Ukoliko je junetina u pitanju ostavite malo duže da se kuva.
Zašto je dobra i hranljiva srpska čorba
Srpska čorba je bogata vitaminima i hranljivim sastojcima. Evo nekih od hranljivih sastojaka koje ćete pronaći u ovom jelu:
Proteini: Meso u čorbi je bogato proteinima, koji su esencijalni za održavanje mišićne mase i zdravlja kostiju.
Vlakna: Šargarepa i krompir su bogati vlaknima, koja su važni za zdravlje probavnog sistema.
Vitamini: Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje vida i imuniteta. Paprika je bogata vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa. Krompir sadrži vitamin B6, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema.
Minerali: Meso i povrće u čorbi su bogati mineralima kao što su gvožđe, cink i kalijum, koji su važni za zdravlje kostiju, krvnih ćelija i mišića.
Antioksidanti: Crni luk i beli luk sadrže antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Uz sve ove hranljive sastojke, srpska čorba je ukusna i jednostavna za pripremu, pa je idealna opcija za zdrav i hranljiv obrok.
Sastojci
Potrebno:
500 gr mesa (teleće, junetina ili pileće)
1 velika glavica crnog luka
2-3 srednje velike šargarepe
1-2 srednje velika krompira
1-2 veće paprike
2 čena belog luka
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica bibera
3 lista lovora
so
1 kašika masti ili ulja
3 kašike paradajz pirea
2 litre vode
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)