JEDAN OD NAJSTARIJIH DOMAĆIH SLATKIŠA Napravite preukusan kolač koji su naše bake obožavale da spremaju unučićima
Biće još ukusniji od onog iz prodavnice i naravno svežiji, pa će se topiti u ustima. Ukoliko nemate pri ruci mericu ili tačnu vagu, ni to nije problem zato što ćete sve potrebne sastojke meriti na "šolju" koji sigurno imate kod kuće.

Medeno srce je jedan od najstarijih sočnih i mekanih slatkiša. U pitanju je neodoljiv čokoladni dezert koji se najčešće prodaje kao gotov industrijski proizvod.
Međutim, ovaj kolač možete bez problema napraviti i kod kuće. Biće još ukusniji od onog iz prodavnice i naravno svežiji, pa će se topiti u ustima. Ukoliko nemate pri ruci mericu ili tačnu vagu, ni to nije problem zato što ćete sve potrebne sastojke meriti na "šolju" koji sigurno imate kod kuće.
Sastojci:
- 2,5 šolje brašna
- 1,5 šolja šećera
- 1,5 šolja kisele vode ( ili mleka )
- 1 šolja pekmeza od kajsije
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta (po želji)
- 1 kašika kakaoa
Premaz:
- 8 kašika pekmeza od kajsije
- 100 g čokolade
Glazura:
- 100 g čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Pomešati brašno, šećer, cimet i kakao.
U drugu posudu stavite kiselu vodu i pekmez i mešajte sve dok se pekmez ne rastopi. Dodajte sodu bikarbonu i sipajte u suve sastojke. Dobro izmešajte pa pola smese sipajte u nauljen dublji pleh (ne brinite ako je masa ređa tako treba da bude).
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica (oko 15 minuta), zatim ga izvadite i premažite pekmezom koji treba lako da se razmazuje, Ako je suviše gust dodajte nekoliko kašika vruće vode i dobro izmešajte. Preko pekmeza narendajte čokoladu pa prelijte ostatkom smese, vratite u zagrejanu rernu i pecite još 15 minuta.
Pečeni kolač prelijte glazurom od otopljenje čokolade. Ostavite da se ohladi, isecite i kolač je spreman za posluživanje. Prijatno!

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)