VRATIĆE VAS U DETINJSTVO Recept za vazdušaste krofne kojima niko ne može da odoli

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Nema boljeg slatkiša.

krofne
Shutterstock

 

Starinske, šuplje krofne niko ne odbija!

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- po želji strugana korica jednog limuna
- šećer u prahu za posuti
- nadav po želji
- razne glazure po želji

Priprema:

1. Toplo mleko, izmrvljen kvasac i sećer izmutiti. Dodati ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu ako koristimo ) umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesiti i neka nadolazi ponovo.

2. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili čašom.

3. Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.

krofne Shutterstock
 

4. Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska ( da bi se krofne lakse okretale ). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju ( nikako da dodiruju dno ). Ulje ne sme da je previše toplo.

5. Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spuštati u ulje onu stranu koja je bila gore. Pržiti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok se dobro krofna ne napuha, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peći do kraja.

6. Pržene krofne stavlajti na kuhihjski papir da se upije visak masnoće.

7. Krofne možete puniti čime hoćete, posuti šećerom u prahu, razne glazure po želji.

8. Savet: Ulje za krofne ne treba da je previše toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako što ćete u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako se oko testa počinju da se stvaraju mali mehurići. Ukoliko je testo odmah potamnilo, ulje je prevruće i tada treba ga ohladiti, tako što uklonimo ga sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.

9. Svaki put kada spuštate krofne u ulje, preklopite i pržite preklopljene krofne sve dok se dobro ne napuhaju, skinuti poklopac, preokrenuti i pržiti bez poklopca. To činimo da bi se krofne dobro napuhale, postale šuplje i dobile beli pojas. Ako želite krofne koje nisu šuplje razvite testo deblje od 1 cm.

Komentari(0)

Loading